Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Žiaci Slovenskej školy v Budapešti si ctia pamiatku Jozefa Viktorina

Hostí vítali žiaci oblečení v slovenskom ľudovom kroji Foto: PaeDr. Helena Rusnáková/TASR

Národného buditeľa rodáka zo Zavaru Jozefa Karola Viktorina (1822-1874) - vydavateľa, literáta, ktorý ukončil svoju životnú púť vo Vyšehrade, si rovnako ako my, vážia aj naši susedia v Maďarsku

Šurany 1.júna (TASR) - Národného buditeľa, rodáka zo Zavaru pri Trnave Jozefa Karola Viktorina (1822-1874) - vydavateľa, literáta, ktorý ukončil svoju životnú púť vo Vyšehrade, si rovnako ako my, vážia aj naši susedia v Maďarsku. V marci sa konal vo Vyšehrade Deň Jozefa Karola Viktorina pri príležitosti 190. výročia jeho narodenia, ktorý bol spojený s vedeckou konferenciou a výstavou o živote a diele J.K. Viktorina. Od 24. mája si túto výstavu môžu pozrieť záujemcovia v Budapešti, keďže práve v tento deň sa v priestoroch Slovenskej školy v Budapešti konala jej vernisáž.
Súčasťou Slovenskej školy v Budapešti, nachádzajúcej sa v budapeštianskom XIII. obvode, je Materská škola, Všeobecná škola, Gymnázium a žiacky domov. Škola má mnohoročnú tradíciu. V rámci mimoškolskej činnosti sa žiaci pod vedením skúsených pedagogických pracovníkov zapájajú do kultúrnych i športových podujatí.
Podujatia školy radi navštevujú rodičia i priatelia školy, o čom sme sa mali možnosť presvedčiť 24. mája, kedy sa v škole konalo slávnostné otvorenie výstavy zorganizovanej v spolupráci s Múzeom kráľa Mateja Korvína vo Vyšehrade spojené s benefičným Galaprogramom.
prítomným sa prihovoril aj autor výstavy, muzeológ a archeológ vyšehradského múzea Péter Gróf
Foto: PaeDr. Helena Rusnáková/TASR
Spevom, tancom, hudbou, hovoreným slovom sa do programu zapojili takmer všetci žiaci školy. Sálou znela slovenská ľudová hudba, básne, piesne. Podujatia sa zúčastnilo viacero významných hostí, ku ktorým patrili predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy Ján Fuzik, ako aj predsedovia slovenských samospráv jednotlivých budapeštianskych obvodov, autorka diela Búrlivý život Jozefa Karola Viktorina a mnohí ďalší.
Spevom, tancom, hudbou, hovoreným slovom sa do programu zapojili aj žiaci
Foto: PaeDr. Helena Rusnáková/TASR

Slávnosť otvorila riaditeľka školy Júlia Szabová Marloková, prítomným sa prihovoril aj autor výstavy, muzeológ a archeológ vyšehradského múzea Péter Gróf. Po slávnostnom otvorení výstavy sa účastníci podujatia presunuli na galaprogram, ktorého súčasťou bola aj benefičná akcia z iniciatívy učiteľky Marty Pálmayovej Pápaiovej, ktorá v tomto školskom roku končí svoju pedagogickú prax a chce naplniť svoj sen – zabezpečiť pre školu nový klavír.

PaedDr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany