Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

V žilinskej nemocnici sa dohodli s lekármi nové mzdové podmienky

Upravené dodatky dostanú podľa nej lekári do konca tohto týždňa, no zohľadnené budú už vo výplatách za mesiac január.

Žilina 22. januára (TASR) – Vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline a zástupcovia lekárskych odborov odsúhlasili nové mzdové podmienky a spoločne podpísali vzor dodatku k pracovným zmluvám lekárov žilinskej nemocnice. TASR o tom informovala hovorkyňa FNsP v Žiline Mária Koporecová.

Upravené dodatky dostanú podľa nej lekári do konca tohto týždňa, no zohľadnené budú už vo výplatách za mesiac január. „Žilinskí lekári 7. decembra 2012 po dohode s vedením nemocnice súhlasili so znížením platov a stiahli výpovede z ústavných pohotovostných služieb. Riaditeľ nemocnice Štefan Volák sa zas zaviazal stiahnuť výpovede 18 lekárom a zrušiť organizačné zmeny, ktoré zaviedol 24. októbra 2012,“ pripomenula hovorkyňa žilinskej nemocnice.

Doplnila, že vedenie nemocnice sa od decembrového podpisu dohody viackrát stretlo so zástupcami zamestnancov, aby si k deklarovanej mesačnej úspore 74.000 eur jasne určili spoločné kroky. „Nové dodatky obsahujú konkrétne sadzby za hodinu pracovnej pohotovosti a zavádzajú ich kategorizáciu podľa oddelení. Celkovo ide o diferencované odmeňovanie lekárov v troch skupinách. V praxi to znamená stanovenie koeficientov pre výpočet odmeny za ústavnú pohotovostnú službu (ÚPS) a zrušenie príplatku vo výške 50 percent z tarifnej mesačnej mzdy, na ktorý mal lekár nárok pokiaľ odslúžil dve/tri ústavné pohotovostné služby v kalendárnom mesiaci,“ uviedla Koporecová.