Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Život kamionistov sa komplikuje, do Ruska sa dostanú s problémami

Do Ruska s problémami. Foto: Teraz.TV

V súčasnosti aj v súvislosti so sankciami Európskej únie je preprava tovaru do Ruska komplikovaná a môže spôsobovať problémy cestnej nákladnej doprave.



Bratislava 19. augusta (Tablet.TV) – Už pred polrokom boli pri cestnej nákladnej doprave do Ruska problémy s uznávaním dokladov o colnom dohovore na podklade karnetu TIR. Ruské orgány najskôr zastavili colný režim TIR, potom ho následne spustili a opäť zastavili. V súčasnosti aj v súvislosti so sankciami Európskej únie je tento režim komplikovaný a môže spôsobovať problémy cestnej nákladnej doprave.

Združeniu cestných dopravcov ČESMAD Slovakia síce zatiaľ nehlásili problémy, že by sa vozidlá s tovarom nedostali do určitých lokalít Ruskej federácie, ale kontroly na hraniciach s Ukrajinou a Ruskom sú prísnejšie. Colný dohovor o medzinárodnej preprave tovaru- na základe takzvaných karnetov TIR- platí len pri preprave cez Bielorusko a Kazachstan.

Pri cestnej preprave cez Poľsko, Litvu, Lotyšsko a Ukrajinu neplatia karnety TIR a ruské orgány požadujú pri vstupe do Ruska finančnú garanciu v sume, ktorá závisí od nomenklatúry a hodnoty tovaru.

Okrem finančnej garancie komplikujú dopravcom podnikanie aj prípady podvodov pri vykládke tovaru.

Podľa expertov tieto komplikácie znížia celkový objem prepravy tovaru z Európy do Ruska.