Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

V Poprade bolo aj lietadlo Blériot, na ktorom sa učil lietať Štefánik

Foto: Adam Rohaľ/TASR

Najväčším lákadlom pre návštevníkov 14. ročníka Aero - moto víkendu v Poprade bola replika lietadla bratov Wrightovcov

Poprad 28. júna TASR - Štrnásty ročník podujatia Aero - moto víkend, ktorý už tradične organizujú Aeroklub Poprad v spolupráci s Letiskom Poprad - Tatry, sa uskutočnil v sobotu a nedeľu 23. a 24. júna na Letisku v Poprade. Jedinečné exponáty mohli návštevníci obdivovať nielen na oblohe, ale aj na zemi.

Lákadlom pre návštevníkov bola najunikátnejšia replika lietadla bratov Wrightovcov, ktoré sme na Slovensku mohli vidieť prvýkrát vďaka lietajúcemu cirkusu Martina Kindernaya z Českej republiky. Priniesli so sebou aj lietadlo Blériot, na ktorom sa učil lietať slovenský aviatik M. R. Štefánik. Návštevníci si nenechali ujsť príležitosť odfotiť sa v replike najslávnejšieho lietadla prvej svetovej vojny. Spišský klub vojenskej histórie Gvardija, Klub Vojenskej Histórie Tiger Poprad a letci z Retro Sky Teamu predviedli krytie výsadku z lietadla.
Foto: Adam Rohaľ/TASR

Tento rok organizátori predstavili milovníkom letectva históriu vzduchoplavby a predstavili prierez históriou letectva od prvého letu, cez svetové vojny až po dnešnú modernú techniku.Ako po minulé roky, bol pre návštevníkov pripravený pestrý letecký program a množstvo sprievodných akcii.
ilustračná foto
Foto: TASR
Zahrali aj regionálne spevácke kapely a deti si mohli vyskúšať jazdu tankom, na štvorkolkách, na vznášadle, uskutočnili sa vyhliadkové lety lietadlom a vrtuľníkom.

Adam Rohaľ, ZŠ s MŠ Podolínec