Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

ŽSR: Na koľajniciach zahynuli minulý týždeň dve osoby

Ilustračné foto Foto: TASR

Železničiari zaevidovali za minulý týždeň sedem krádeží a rovnaký počet prípadov zrážok so zverou.

Bratislava 13. apríla (TASR) - V uplynulom týždni zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dva tragické prípady, pri ktorých zahynuli dvaja ľudia. Prvý sa stal na trati Podbrezová – Brezno, kde osobný vlak zrazil muža, ktorý neoprávnene vstúpil do koľajiska. Druhý prípad, pri ktorom zomrel muž, sa odohral na trati Hurbanovo – Bajč. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Na tratiach ŽSR bolo minulý týždeň zaznamenaných aj niekoľko pokusov o samovraždu. "Napríklad na trati Ladce – Ilava sa podarilo polícii takúto osobu našťastie zadržať skôr, ako vstúpila do koľajiska pred prichádzajúci vlak," priblížila Pavliková. Podobný prípad sa odohral aj na trati Kysucké Nové Mesto – Žilina, na zastávke Rudina.

Železničiari zaevidovali za minulý týždeň sedem krádeží a rovnaký počet prípadov zrážok so zverou. Zaregistrovali aj vandalizmus, napríklad keď niektoré osoby na koľajnice alebo medzi ne naukladali kamene, betónové poklopy, konáre stromov či takéto predmety hádzali do idúceho vlaku. "Najzávažnejší prípad, ktorý nahlásil rušňovodič rýchlika, sa stal na trati Margecany – Krompachy, následkom čoho boli ohrozené životy, ale aj plynulosť železničnej dopravy. Tri vlaky meškali 35 minút," spresnila Pavliková.

ŽSR opätovne upozorňujú verejnosť na nebezpečné dôsledky úmyselného poškodzovania majetku. "Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku železničnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi," uviedla hovorkyňa. ŽSR žiadajú verejnosť, aby bola všímavá a pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici alebo v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a pomohla tak eliminovať trestnú činnosť.