Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

Festival chrámovej piesne bol venovaný 200. výročiu narodenia Ľ. Štúra

Ilustračné foto. Na snímke busty (zľava) Michal Miloslav Hodža, Jozef Miloslav Hurban a Ľudovít Štúr v Múzeu slovenských národných rád 10. apríla 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Festival mal súťažnú i nesúťažnú časť.

Zvolen 7. novembra (TASR) – Prvý ročník Festivalu chrámovej piesne Západného dištriktu (ZD) Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV), ktorý sa konal dnes v kostole Svätej Trojice vo Zvolene, bol venovaný 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. Ako TASR informovala Edita Škodová, tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV, na podujatí sa zúčastnilo približne 300 účinkujúcich v rámci 13 chrámových speváckych zborov.

„Cieľom festivalu bolo aktivizovať a popularizovať prezentáciu slovenskej duchovnej piesne v rámci ZD ECAV v súvislosti s 200. výročím narodenia Ľudovíta Štúra. Chceli sme tiež pozdvihnúť úroveň speváckych zborov a zborových dirigentov, motivovať evanjelické spevácke zbory k intenzívnejšej tvorivej práci a umožniť im vzájomné porovnávanie,“ vysvetlila tajomníčka vnútornej misie ZD ECAV Martina Krivdová. Dodala, že zámerom bolo aj zdokumentovať súčasnú úroveň cirkevných speváckych zborov.

Festival mal súťažnú i nesúťažnú časť. „Každý zbor zaspieval jednu chrámovú skladbu v slovenskom jazyku od autorov z radov štúrovcov podľa vlastného výberu a druhú skladbu vybranú z repertoáru predloženého organizátormi festivalu. V súťažnej kategórii si mohli zbory vybrať tretiu skladbu podľa vlastného výberu,“ priblížila Škodová s tým, že vo všetkých kategóriách bola povinná jedna skladba a capella.

„Úroveň súťažiacich bola veľmi dobrá a jednotlivé kolektívy boli pomerne vyrovnané,“ zhodnotila súťažnú časť tajomníčka a doplnila, že spokojní boli aj s návštevnosťou podujatia. „Vrátane súťažiacich bolo počas festivalu v kostole okolo 500 ľudí,“ spomenula na záver.