Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa

Dvesto rokov J. M. Hurbana

Výstava Hurbanovci a divadlo priblíži dramatika a divadelníka

V priestoroch Pamätnej fary v Hlbokom, kde Hurban s rodinou prežil 45 rokov, bude inštalovaná expozícia, ktorá priblíži známeho národovca, politika a literáta v nových divadelných dimenziách.

Pred 130 rokmi zomrel jeden z otcov modernej slovenčiny J. M. Hurban

Z pohľadu historického vývinu a potrieb slovenskej spoločnosti Jozef Miloslav Hurban ako prvý zo skupiny štúrovcov v roku 1837 ideovo sformuloval myšlienku svojbytnosti Slovákov.

Posledná Hurbanova návšteva v Martine v r.1887 má vzácny fotodokument

Vedomie blízkosti konca svojho života Jozef Miloslav Ľudovít Hurban nepriamo potvrdil aj tým, že pristúpil na fotografovanie a trpezlivo posediačky prečkal celú tortúru dobového fotografovania.

Hurbanov životopis Štúra vyvolal ostrú polemiku s literátom J. Vlčkom

To Hurbana právom rozhnevalo. Najskôr napísal polemickú a riadne uštipačnú odpoveď a potom zlomil brko, vylial kalamár a oznámil, že s písaním Štúrovho životopisu končí.

Obnovenie Slovenských pohľadov v roku 1881 bola prelomová myšlienka

Hurban bol tomu rád. V duchu iste pociťoval aj zadosťučinenie, že jeho cesta vo februári 1878 do Viedne so žiadosťou o audienciu u cisára nebola márna.

Zechenter-Laskomerský nazýva už v r. 1876 J. M. Hurbana demokratom

V čase, keď Hurban završoval šesťdesiatku, by sa čakalo, že politicky i spoločensky sa utiahne do úzadia. A možno by to aj spravil, keby sa v tom čase nebol Slovákom zrútil ich národný a kultúrny dom.

Uznanie nemeckých intelektuálov priniesol Hurbanovi román Gottšalk

Rukopis ponúkol Jozefovi Viktorinovi do pripravovaného almanachu Lipa. Ten román síce vychválil do neba, ale ako katolícky kňaz nemal odvahu ho uverejniť.

Rok 1856 priniesol J. M. Hurbanovi obrovskú stratu, keď umrel Ľ. Štúr

Dňa 22. decembra sa na poľovačke v chotári Modry postrelil Ľudovít Štúr a o 12. januára 1856 na následky zranenia zomrel v Tremlovie meštianskom dome uprostred modranského námestia.

Po Slovenských pohľadoch sa Hurban vrátil k almanachu Nitra

Posledná rana do života časopisu Slovenské pohľady, a teda aj do tvorivej časti života J.M.Hurbana, prišla práve zo strany vládnych úradov vo Viedni.

Štúrovci i bernolákovci sa zhodli na reforme spisovnej slovenčiny

Bola to významná udalosť pre slovenské povedomie a kultúru. Katolícki a evanjelickí vzdelanci sa dohodli sa na pozmenených pravidlách slovenského pravopisu.

V októbri 1849 žiadal Hurban utvoriť slovenskú korunnú krajinu

J.M.Hurban odovzdal s deputáciou cisárovi Františkovi Jozefovi prosbopis, v ktorom skoro stočlenná delegácia žiada utvoriť slovenskú korunnú krajinu.

Po Világoši bolo treba ešte veľa úsilia na ceste k národnej slobode

Názov mesta, kde maďarské vojská prehrali bitku, sa však stal veľkou metaforou, až symbolom pre všetky prehraté bitky a vojny uhorskej vládnucej triedy, presiaknutej šovinizmom.

Veľký význam mala v 1849 prísaha na prápor dobrovoľníkov v Bratislave

Slovenskí dobrovoľníci v počte asi tisícpäťsto mužov sa do Rače presídlili zo Stupavy. Na sviatok Petra a Pavla urobili za Štúrovej, Hurbanovej a Hodžovej prítomnosti i tzv. prísahu.

Trnavský kraj udelil Pamätné medaily J.M. Hurbana tridsiatke osobností

Medaila je určená jednotlivcom a kolektívom, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili napríklad o upevňovanie štátnosti, šírenie dobrého mena Trnavského samosprávneho kraja a Slovenska.

Slovenská delegácia odovzdala v marci 1849 cisárovi prosbopis

Deputácia odovzdala 20. marca pod vedením Jozefa Kozáčka v Olomouci panovníkovi prosbopis s požiadavkou územno-politicky vyčleniť Slovensko z Uhorska a podriadiť ho ríšskym úradom.

Na stretnutie s cisárom sa slovenskí dobrovoľníci chystali v Prešove

Sklamaním pre nich bol postoj príliš opatrného J.Záborského. Ľ. Štúr očakával, že Záborský sa pridá k dobrovoľníkom a ako vzdelanec iste v dôstojníckej hodnosti, no ten sa k tomu nemal.

V Košiciach odhalili pamätnú tabuľu s bustou Jozefa Miloslava Hurbana

Súčasťou podujatia, ktoré pripravila Matica slovenská v spolupráci s mestom Košice, bolo i národno-kultúrne pásmo s názvom Hurbanovci na Above 1848!

Na jar 1849 sa vedenie dobrovoľníkov chystalo na stretnutie s cisárom

J.M.Hurban a Ľ.Štúr i ostatní velitelia dobrovoľníckeho zboru si tento návrh osvojili, no deputáciu k cisárovi nemienili vyslať hneď a zaraz. Za každú cenu chceli ešte prejsť cez Šariš a cez Zemplín.

V Hlbokom si pripomenuli 200. výročie narodenia J. M. Hurbana

Na priečelí Hurbanovej pamätnej izby v Hlbokom odhalili v nedeľu 17. septembra jeho pamätnú tabuľu.

Smutný osud zastihol v r. 1849 slovenských dobrovoľníkov pri Muráni

Asi 500 maďarských a slovenských gardistov porazilo pri Muráni približne rovnaký počet nepripravených slovenských dobrovoľníkov.Smrť tam našlo vyše 50 dobrovoľníkov.

RTVS predstavila televízny dokument Jozef Miloslav Hurban

Životopisný dokument Jozef Miloslav Hurban spracováva miesta a udalosti, s ktorými je spojená významná postava slovenských dejín.

Začiatkom roku 1849 sa dobrovoľníci vydali na ďalšie ťaženie

Dňa 8. februára dobrovoľníci opustili Oravu a napochodovali do Ružomberka. A tu musel J.M. Hurban naplno zabojovať a načrieť až na dno svojho revolučného ducha a rečníckeho daru.

Udalosti z januára 1849 boli prológom k Memorandu národa slovenského

Masovosť a ľudovosť Slovenského povstania 1848-1849 dokladá aj ľudová slovesnosť. Medzi dobrovoľníkmi vznikali bojové i humorné piesne častuškového charakteru.

Po Hurbanovom boku bol v Slovenskom povstaní aj martinský kňaz

Evanjelický kňaz Jozef Horváth bol nebojácny muž. Ušiel uhorským žandárom po ceste do Banskej Bystrice a dočkal sa slávnostného uvedenia do úradu vo Svätom Martine.

Počas revolučných bojov zažil J. M. Hurban viaceré hviezdne chvíle

Našim národným dejinám nie vždy celkom prajní historici nezabúdajú pripomenúť, že Žilina prijala vstup dobrovoľníkov chladne, a dokonca so strachom.

V Martine odhalili busty J.M.Hurbana a A.Ľ.Radlinského

Odhalenie búst zavŕšilo prvú časť Národných matičných slávností, ktoré sa konajú pri príležitosti 154. výročia založenia Matice slovenskej.

Národný výstup na Kriváň: Tohtoročná kapacita je temer naplnená

Prípadní záujemcovia majú do konca týždňa poslednú možnosť prihlásiť sa na aktuálny ročník.

Účasť v revolučných bojoch priniesla Hurbanovi úctu a uznanie národa

Jeho svedectvo prezrádza, že hory a lesy boli vždy našimi spojencami v kritických časoch ozbrojených konfliktov a že Slováci po rozpustení prvej výpravy nerezignovali, ale očakávali pokračovanie boja.

J. M. Hurban koncom roka 1848 organizuje slovenských dobrovoľníkov

Pravdou je, že v druhej výprave sme bojovali po boku cisárskej Viedne. No opäť len za svoje záujmy a len na svojom území, čo sa dnes spomína dosť výnimočne.

J.M. Hurban výborne rečnil pred dobrovoľníkmi na Myjave

Strategickým miestom bojov na Záhorí v roku 1848 bola bezpochyby Senica.

O revolučnom pohybe zanechal J.M.Hurban podrobné svedectvo

Slovenské povstanie 1848-1849 malo od začiatku internacionálny charakter. Revolučné ideály slobody, rovnosti a bratstva zabrali predovšetkým medzi mladšími generáciami.

Literárny týždenník venuje štúdiu 200. výročiu narodenia J. M. Hurbana

Nad miestom a významom osobnosti Alexandra Dubčeka v našich novodobých dejinách sa v úvahovej eseji Dubček v nás a mimo nás zamyslel Jozef Banáš.

J. M. Hurban dokázal skĺbiť službu národu so starostlivosťou o rodinu

Svojej milovanej Aničke písal pri každej príležitosti. Aj vďaka tomu môžeme presne rekonštruovať jeho život a cezeň širšie historické udalosti.

Na Slovanskom zjazde zaznela z úst Hurbana výzva na povstanie

Slovanský zjazd v Prahe sa oficiálne a slávnostne začal 2. júna 1848.

Za žiadosti Slovákov si Štúr, Hurban a Hodža vyslúžili zatykače

Oprávnené slovo Slovákov vyvolalo nevôľu i strach mocenských kruhov na všetkých stupňoch mocenského aparátu, vrátane uhorskej vlády v Budapešti.

Do revolučného pohybu roku 1848 sa naplno zapojil aj J. M. Hurban

Na deň 27. apríla zorganizoval J.M.Hurban veľké národné zhromaždenie na Myjave a o deň neskôr v mestečku svojho prvého pôsobenia - na Brezovej. Zišli sa tam celé kopanice.

Do predrevolučného diania v roku 1847 zasiahol aj J.M. Hurban

V prvej polovici roka 1847 Miestodržiteľská rada zakázala tlačiť Slovenské pohľady. Na jeseň toho istého roku odcestoval do Viedne a vybavil povolenie na vydávanie časopisu.

V Galante je výstava o slovenskom národovcovi J.M. Hurbanovi

Vlastivedné múzeum v Galante pri prezentácií využilo historické listiny, grafiky a dobový materiál z Hurbanovej pozostalosti zo slovenských múzeí.

Do prvého slovenského pomníka J. M. Hurbana vložili prsť

Na konferencii Slovenskej národnej knižnice k 200. výročiu narodenia J.M. Hurbana dnes v Literárnom múzeu SNK v Martine diskutovali odborníci aj o prvom pomníku J. M. Hurbana na Slovensku.