Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Bratislavské bábkové divadlo vyhralo v Záhrebe hlavnú cenu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Ocenená inscenácia vznikla v roku 2019 a rozpráva príbeh Chronoškriatkov, služobníkov mocného Zuba času.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Bratislavské bábkové divadlo (BBD) získalo na 54. ročníku medzinárodného festivalu bábkového divadla PIF v chorvátskom Záhrebe štyri ocenenia vrátane hlavnej ceny. Mimoriadny úspech zožalo s inscenáciou Chronoškriatkovia, ktorá uspela v konkurencii 19 inscenácií a 12 divadiel zo siedmich krajín . TASR o tom informoval Stanislav Várady z BBD.

Cenu za réžiu dostal režisér inscenácie Jakub Maksymov, cenu za hudbu udelila odborná porota skladateľovi Lazarovi Novkovovi. Cenu za kolektívne herectvo získali herci Michal Adam, Miriam Kalinková, Róbert Laurinec a Ľubomír Piktor.

Ocenená inscenácia vznikla v roku 2019 a rozpráva príbeh Chronoškriatkov, služobníkov mocného Zuba času. "Vďaka nim sa počítače kazia, oblečenie bledne, mizne značenie na cestách - môžu totiž za všetko starnutie vo svete ľudí a Chronoškriatkov v škole učia, že tak ľudstvu robia veľkú službu," priblížil Várady dobrodružno-filozofujúci príbeh o vzbure proti autoritám a veľkej výprave za zmúdrením, rozprávaný formou tzv. puppet cinema. "Diváci sledujú svet drobných škriatkov vďaka kamerám na veľkom plátne a v reálnom čase," vysvetlil.

V marci oslávilo BBD svoje 64. narodeniny. Várady pripomenul, že cena z medzinárodného festivalu PIF je jedno z mnohých zahraničných ocenení, ktoré divadlo dostalo najmä v ostatnom období. "Zaradilo sa tak napríklad k cene Grand Prix na festivale divadiel oživenej formy Maskarada a k trom cenám z medzinárodného festivalu Valizka pre inscenáciu Príbehy stien a k nominácii na cenu Dosky pre inscenáciu Neviditeľní," uzavrel.