Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Bývalého narkobaróna Fuentesa v Mexiku odsúdili na 28 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Carrillo Fuentes bol šéfom kartelu Juaréz a v Mexiku napomáhal vraždám a násiliu, pričom podporoval závislosť (od drog) v USA a na celom svete, povedala Leonhartová.

Mexiko 15. septembra (TASR) - Súd v Mexiku odsúdil niekdajšieho šéfa tamojšieho drogového kartelu Juaréz Vicenta Carrillu Fuentesa na 28 rokov väzenia. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie miestnej prokuratúry.

Fuentesa, známeho najmä pod prezývkou El Viceroy, zatkli v roku 2014 v mexickom štáte Coahuila na základe obvinení z organizovaného zločinu a obchodovania s drogami.

Vtedajšia šéfka amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) Michele Leonhartová zablahoželala Mexiku k dolapeniu "jedného z najznámejších obchodníkov s drogami v histórii".

"Carrillo Fuentes bol šéfom kartelu Juaréz a v Mexiku napomáhal vraždám a násiliu, pričom podporoval závislosť (od drog) v USA a na celom svete," povedala Leonhartová.

Odsúdený Fuentes bol bratom zakladateľa kartelu Juaréz Amada Carrillu Fuentesa, známeho pod prezývkou "Pán nebies" (El Senor de los Cielos), pretože na pašovanie drog využíval lietadlá. Zomrel v roku 1997 počas plastickej operácie, ktorá mu mala zmeniť tvár a pomôcť uniknúť vyšetrovacím orgánom USA.

Zmienený kartel pašerákov drog so sídlom v meste Juárez, ležiacom na hraniciach Mexika s USA, mal dlhoročný spor s konkurenčným kartelom Sinaloa.