Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Českí vedci našli dôkaz o hromadnej migrácii Keltov v Európe

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Migráciu Keltov naznačujú útržkovité písomné správy z obdobia antiky, ale aj výskyt rovnakých predmetov na rozsiahlom území od Švajčiarska až po Karpatskú kotlinu.

Praha 4. augusta (TASR) - Českým vedcom sa podarilo preukázať, že bronzové šperky z laténskej doby nájdené v roku 1882 v Lahošti pri hraniciach s Nemeckom pochádzajú z rôznych častí Európy. Toto zistenie prispieva k názoru, že Kelti naprieč kontinentom hromadne migrovali. TASR o tom informovala Akadémia vied ČR.

Odborníci z Archeologického ústavu Akadémie vied ČR pod vedením Alžběty Danielisovej skúmali šperky a osobné veci dennej potreby pomocou chemickej materiálovej analýzy. "Premýšľali sme nad predmetmi, pri ktorých je najväčšia pravdepodobnosť, že budú cestovať spolu s ľuďmi," približuje Danielisová.

"Z výsledkov materiálových analýz a ich štatistického vyhodnotenia vyplýva, že bronzové zliatiny použité na výrobu šperkov a súčastí odevov pochádzajú z niekoľkých geograficky odlíšiteľných zdrojov, napríklad až z oblasti dnešného Švajčiarska," uviedla Danielisová.

Migráciu Keltov naznačujú tiež útržkovité písomné správy z obdobia antiky, výskyt rovnakých predmetov na rozsiahlom území od Švajčiarska až po Karpatskú kotlinu a archeogenetické a izotopové analýzy kostrových pozostatkov.

Nález z roku 1882, tiež známy aj ako "Duchcovský poklad" z laténskej doby, obsahoval približne tisíc bronzových keltských predmetov a šperkov uložených v bronzovom kotli. V štvrtom storočí pred naším letopočtom komunity Keltov tieto šperky z rituálnych dôvodov uložili do termálneho prameňa v Lehošti. V 19. storočí ho potom našli pri úpravách tohto minerálneho prameňa.