Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Drámy Tennesseeho Williamsa sú skvostom repertoáru divadelných scén

Významný americký dramatik, predstaviteľ psychologickej drámy, Tennessee Williams zomrel 25. februára 1983. Hra Mačka na horúcej plechovej streche bola sfilmovaná v roku 1958. Vrchol americkej dramatickej tvorby dosiahol v hre Električka zvaná túžba . V roku 1947 obdržal Pulitzerovu cenu. Na archívnej snímke z februára 1967 americký režisér Elia Kazan (uprostred) pózuje s dramatikmi Tennessee Williamsom (vľavo) a Arthurom Millerom (vpravo) v kníhkupectve v New Yorku. Foto: ARCHÍV TASR/AP

Veľký dramatik Tennessee Williams zomrel 25. februára 1983 v hotelovej izbe v americkom New Yorku vo veku 71 rokov. Spolu po ňom zostalo 25 divadelných hier.

Columbus/Bratislava 26. marca (TASR) - Americký dramatik, básnik a prozaik Tennessee Williams sa narodil 26. marca pred 105 rokmi.

"Všetko z jeho života je v jeho hrách a všetko, čo je v jeho hrách, je z jeho života", povedal o geniálnom dramatikovi slávny režisér Elia Kazan. Tennessee Williams je autorom jednej z najúspešnejších hier 20. storočia Mačka na horúcej plechovej streche aj nemenej známej drámy Električka zvaná túžba. Dvojnásobný držiteľ prestížnej Pulitzerovej ceny (1948, 1955) vo svojich dielach bravúrne odhaľuje pravdu o intimite nášho života.

Vlastným menom Thomas Lanier Williams sa narodil 26. marca 1911 v Columbuse v americkom štáte Mississippi. Vychovávala ho prevažne matka, s otcom uprednostňujúcim prácu pred rodičovstvom mal skôr napätý vzťah. Po absolvovaní strednej školy študoval žurnalistiku na univerzite v Missouri, trpel však depresiami, následkom ktorých sa nervovo zrútil a štúdium prerušil. Po zotavení úspešne spromoval, odišiel do Los Angeles a začal používať meno Tennessee Williams.

Dramatické začiatky spisovateľa neboli veľmi úspešné a jeho prvá profesionálna hra Zápas anjelov (The battle of Angels, 1945) bola stiahnutá z repertoáru pre nepriaznivú kritiku a problémy s cenzúrou. Časom sa z neho stal celosvetovo uznávaný a čitateľmi milovaný literát a významný predstaviteľ moderného psychologického realizmu. Písal diela s naliehavou problematikou medziľudských vzťahov, rozporu ilúzie a skutočnosti, pravdy a lži. Williamsova dráma Mačka na horúcej plechovej streche (Cat on a Hot Tin Roof, 1955) je kritikmi označovaná za jeho najlepšiu hru a sám autor ju považuje za jednu z najlepších, aká kedy vôbec bola v USA napísaná. V rovnomennej filmovej adaptácii (1958) podali strhujúce herecké výkony Paul Newman a Elizabeth Taylorová. Porovnateľný ohlas dosiahla tiež psychologická dráma Električka zvaná túžba (A Streetcar Named Desire, 1947), ktorá Williamsovi vyniesla prvú Pulitzerovu cenu (1948). Okrem svetových divadelných javísk zarezonovala aj na filmovom plátne v hlavných úlohách s Vivien Leighovou a Marlonom Brandom. Medzi ďalšie úspešné celovečerné hry Tennesseeho Williamsa patria napríklad Leto a dym (1948), Vytetovaná ruža (1950) alebo filozofická hra Kráľovská cesta (1953).

Veľký dramatik Tennessee Williams zomrel 25. februára 1983 v hotelovej izbe v americkom New Yorku vo veku 71 rokov. Spolu po ňom zostalo 25 divadelných hier.