Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Filharmónia privíta jar pod taktovkou dirigenta R. Numajiriho

Na archívnej snímke z 12. júna 2013 budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Jar reprezentuje aj Symfónia č. 1 B dur Jarná, op. 38 Roberta Schumanna, ktorú začal skladateľ komponovať v januári 1841.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva do bratislavskej Reduty na ďalšiu symfonickú dvojicu koncertov vo štvrtok a piatok 22. marca.
"Jar privítame nielen symbolicky dátumovo, ale aj dramaturgickou skladbou hudobných diel,
" avizuje koncerty s dvoma koncertnými krídlami na scéne a dvojicou sólistov, ktorými sú klavírni virtuózi Marian Lapšanský a Ivan Gajan. Filharmonici sa prvýkrát predstavia pod taktovkou Japonca Ryusuke Numajiriho, umeleckého riaditeľa Biwako Hall a hudobného riaditeľa Tokyo Mitaka Philharmonia. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Jarnú náladu navodí hneď úvodná symfonická báseň anglického skladateľa Frederica Deliusa On Hearing the First Cuckoo in Spring. "Počuť a vidieť dva klavíry na koncertnom pódiu je vzácna príležitosť. Tento týždeň to zažijeme pri počúvaní Mozartovho Koncertu pre dva klavíry a orchester č. 10 Es dur, KV 365. Wolfgang Amadeus Mozart ho dokončil začiatkom roka 1779, v období, kedy sa po smrti milovanej matky musel na príkaz otca vrátiť do Salzburgu," približuje filharmónia.

Pripomína, že zo salzburského obdobia pochádza viacero skladateľových sólových koncertov pre klavír. Keďže Mozart od malička účinkoval so svojou sestrou Nannerl, spoločné koncertovanie na dvoch alebo jednom klavíri bolo v rodine bežnou rutinou. "Koncert pre dva klavíry patrí k dielam, ktoré si vyžadujú virtuozitu a zmysel pre vzájomnú spoluprácu. V Koncertnej sieni SF zaznie v interpretácii dvoch výnimočných slovenských umelcov - prof. Mariana Lapšanského, bývalého generálneho riaditeľa SF, a Ivana Gajana," dodáva Tolstova.

Jar reprezentuje aj Symfónia č. 1 B dur Jarná, op. 38 Roberta Schumanna, ktorú začal skladateľ komponovať v januári 1841. Filharmónia pripomína, že symfónia v premiére zaznela 31. marca 1841 v Lipsku pod taktovkou Schumannovho priateľa Felixa Mendelssohna Bartholdyho. Zo štyroch skladateľových symfónií je práve prvá z nich najčastejšie uvádzanou.