Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Na hraniciach s Ukrajinou sa pašovalo aj cez veľkonočné sviatky

Ilustračná fotka Foto: TASR/Colný úrad Trnava

Osoby vstupujúce na naše územie sa pokúsili nelegálne doviezť celkom 35.760 kusov cigariet, 382 litrov pohonných látok a 14,7 litrov alkoholických nápojov.

Michalovce 29. marca (TASR) - Počas štyroch dní v období veľkonočných sviatkov (25.- 28.3.) odhalili colníci Colného úradu Michalovce na vonkajšej hranici 37 prípadov porušení colných predpisov. Osoby vstupujúce na územie Slovenskej republiky sa pokúsili nelegálne doviezť celkom 35.760 kusov cigariet, 382 litrov pohonných látok a 14,7 litrov alkoholických nápojov.

"V blokovom konaní boli uložené pokuty vo výške 367 eur. Finančný únik na cle a daniach predstavuje 5839,515 eura. Pri odhaleniach pomohla colníkom najmä efektívna analýza rizík, služobné psy a skenovacie systémy," uviedla hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová. Colníci zistili tiež porušenia predpisov o elektronickej registračnej pokladnici v troch prípadoch, v ktorých uložili pokuty vo výške 300 eur.

Pri nelegálnom dovoze cigariet bez označenia platnými kontrolnými známkami išlo v troch prípadoch o trestný čin. Občania Ukrajiny, ktorí vstupovali na Slovensko cez hraničný priechod Ubľa s vozidlami s českými evidenčnými číslami, sa pokúsili v nádrži vozidla prepašovať po 7540, 9880 a 10.000 kusov cigariet rôznych značiek označených ukrajinskými kontrolnými známkami. "K colnému konaniu prihlásili každý po 40 kusov cigariet, ktoré mohli doviezť bez dovozných platieb v rámci limitu, ostatné cigarety boli zabalené a vnorené do funkčnej palivovej nádrže vozidla. Len v týchto prípadoch predstavuje finančný únik 3727,41 eura," uviedla Baloghová.

Prípady boli vzhľadom na podozrenie zo spáchania trestného činu pre porušenie predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru odovzdané príslušnému vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy. Za takýto čin hrozí trest odňatia slobody do päť rokov, resp. vyhostenie z územia Slovenskej republiky