Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

K útoku na afganského ministra obrany v Kábule sa prihlásil Taliban

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bombový útok zameraný na ministra obrany Bismilláha Mohammadího si vyžiadal najmenej osem obetí na životoch a 20 zranených.

Kábul 4. augusta (TASR) - Militantné hnutie Taliban sa v stredu prihlásilo k zodpovednosti za bombový útok cielený na afganského ministra obrany v metropole Kábul a varovalo pred ďalšími útokmi proti najvyšším vládnym predstaviteľom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Včera v noci bol na dom ministra obrany vykonaný mučenícky útok," uviedol vo vyhlásení hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid. Zároveň upozornil, že Taliban plánuje ďalšie "odvetné útoky" proti najvyšším vládnym predstaviteľom.

Miestne úrady medzitým podľa agentúry AP informovali, že utorkový bombový útok zameraný na ministra obrany Bismilláha Mohammadího si vyžiadal najmenej osem obetí na životoch a 20 zranených.

K výbuchu došlo v utorok večer neďaleko silne opevnenej tzv. zelenej zóny, ktorá je sídlom vládnych úradov, zahraničných diplomatických misií a medzinárodných organizácií. Nasledovala prestrelka a podľa úradov zahynuli aj štyria militanti.

Podľa hovorcu afganského ministerstva sa zdá, že cieľom útoku bol dom ministra obrany, ktorý pri ňom nebol zranený. Minister v tom čase v dome nebol a jeho rodinu bezpečne evakuovali. Všetci štyria útočníci boli po piatich hodinách zastrelení, dodal hovorca.

AFP informovala, že prvá nálož explodovala v centre Kábulu v utorok neskoro večer. O necelé dve hodiny otriasol Kábulom ďalší silný výbuch, po ktorom nasledovali menšie explózie a streľba z ručných zbraní. Aj tento útok sa odohral v blízkosti veľmi dobre zabezpečenej zelenej zóny a jeho terčom boli domy poslancov.

Taliban vedie už tri mesiace totálnu ofenzívu proti afganským silám, ktorú mu uľahčuje sťahovanie jednotiek medzinárodnej koalície z krajiny. V rámci svojej operácie sa Taliban zmocnil veľkých vidieckych oblastí.