Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Dni Ukrajiny ponúknu aj gastronómiu a podporia spoluprácu samospráv

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Záštitu nad podujatím prevzal predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

Košice 22. septembra (TASR) - Na podporu rozvoja cezhraničnej spolupráce sú zamerané Dni Ukrajiny 2021, ktoré sa v Košiciach uskutočnia od štvrtka (23. 9.) do 30. septembra. V ponuke 7. ročníka podujatia je kultúrny program, bežecké podujatie, gastronómia či prezentácia miest a cezhraničných projektov s Ukrajinou.

Tradičnou súčasťou je Slovensko-ukrajinské fórum, ktoré bude 27. septembra v Kasárňach/Kulturparku. Jeho cieľom je definovanie aktuálnych možností na rozvoj cezhraničnej spolupráce smerom k Ukrajine po ekonomických dôsledkoch spôsobených pandémiou ochorenia COVID-19. Tematicky sa fórum zameria na aktuálnu situáciu na Ukrajine, spoluprácu samospráv a finančné mechanizmy na jej rozvoj, cestovný ruch a dopravnú infraštruktúru.

Dni Ukrajiny sa začnú otvorením výstavy obrazov z tvorby Dezidera Millyho Život pod Minčolom. V ďalších dňoch môžu záujemcovia ochutnať ukrajinské cukrovinky, sladkosti a gastronomické špeciality, uvidieť premiéru dokumentárneho filmu „Život pozajtra…“ o vojnovom invalidovi z vojny na východe Ukrajiny, či zabehnúť si Veteránsku míľu v Mestskom parku. Súčasťou je aj prezentácia tvorby a obrazov súčasných ukrajinských výtvarných osobností. Prezentovať sa budú aj ukrajinskí podnikatelia pôsobiaci na východnom Slovensku.

Podľa organizátora Eduarda Buraša zo Združenia Feman, ktorý je aj splnomocnencom Košíc pre rozvoj cezhraničnej spolupráce s Užhorodom a Zakarpatskou oblasťou, bude účasť hostí z Ukrajiny tento rok špecifická.



„Príde sem zhruba 30 starostov a primátorov miest od Odesy po Užhorod, ďalej desaťčlenná delegácia poslancov ukrajinského parlamentu, ktorí sú členmi skupiny priateľstva so Slovenskou republikou, prídu zástupcovia asociácie výtvarníkov z Kyjeva, ktorí budú hľadať priestory pre svoju výstavu na rok 2022. Tri mediálne štáby z Ukrajiny požiadali o akreditáciu, aby mohli mapovať tento projekt a vysielať priamo denne informácie o tom, čo sa tu v Košiciach deje. Zároveň, je tento ročník vzhľadom na protipandemické opatrenia iný v tom, že nemáme veľké detské súbory a účinkujúcich,“ povedal. Zaujímavosťou bude aj príchod skupiny ukrajinských vojnových invalidov, ktorí zabehnú Veteránsku míľu.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda Národnej rady SR Boris Kollár.