Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia

Asociácia Slovenských Divadiel a Orchestrov podporila vedenie SND

Na archívnej snímke hľadisko Opery a Baletu SND. Foto: TASR - Jaroslav Novák

O súčasnej situácii v opere SND sa začiatkom mája hovorilo aj na rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

Nitra 20. mája (TASR) - Asociácia Slovenských Divadiel a Orchestrov (ASDO) vyjadrila podporu novému vedeniu Slovenského národného divadla (SND) v súvislosti so súčasnou situáciou v opere. Uvádza to vo svojom stanovisku, ktoré adresovala ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO) a členom Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.

ASDO, ktoré združuje 22 kultúrnych inštitúcií zriaďovaných štátom, vyššími územnými celkami a mestami konštatuje, že plne dôveruje novému vedeniu SND. "ASDO sa stotožňuje s myšlienkou, že predstava o štruktúre umeleckého súboru je právoplatnou súčasťou rozvoja kultúrnej inštitúcie a jej vedenie má plnohodnotný mandát na jej realizáciu," konštatuje sa vo vyhlásení.

Podľa predsedu ASDO a riaditeľa Divadla Andreja Bagara v Nitre Jaroslava Dócziho vnímajú členovia asociácie veľmi citlivo situáciu, ktorá vznikla v SND v súvislosti s reformnými krokmi nového vedenia a plánovanými zmenami v opere. "Máme obavy, že diskusia okolo situácie v SND rezignovala na vnímanie úlohy vedenia kultúrnych inštitúcií. Naštrbila tak dôveru v ich základnú úlohu, ktorou nie je udržiavanie status quo, ale rozvoj," uvádza sa v stanovisku.

O súčasnej situácii v opere SND sa začiatkom mája hovorilo aj na rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Podpredsedníčka výboru Jána Žitňanská (nezaradená) po rokovaní pre TASR priznala znepokojenie nad tým, čo sa deje v Opere SND a spôsob, akým dochádza k redukcii sólistického súboru, považuje za nešťastný. Róbert Halák (OĽANO) vyjadril presvedčenie, že postup, ktorý zvolil šéf SND Matej Drlička, je založený na veľkej miere využívania externých hostí a SND sa tak vzďaľuje od poslania a reputácie erbovej národno-kultúrnej inštitúcie.

Asociácia sa kriticky vyjadrila aj k spôsobu, akým rokovanie na májovom výbore prebiehalo. "Vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad spôsobom komunikácie členov výboru NR SR s generálnym riaditeľom SND. Nazdávame sa, že rokovanie na tejto úrovni má byť postavené na vzájomnom rešpekte a princípoch vecnej a odbornej diskusie," zdôraznila ASDO.