Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Laureátmi Ceny Karla Čapka sú Hana Maciuchová a Ladislav Ballek

Česká herečka Hana Maciuchová (vľavo) a spisovateľ Ladislav Ballek si prevzali 21. mája 2012 v Trenčianskych Tepliciach Cenu Karla Čapka. Ocenenia pre osobnosti kultúry, publicistiky, filmu a divadla propagujúce odkaz bratov Čapkovcov odovzdali v Trenčianskych Tepliciach už po 21. raz. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hana Maciuchová patrí medzi najobľúbenejšie české herečky. Ladislav Ballek je redaktor, spisovateľ, pedagóg a politik.

Trenčianske Teplice 21. mája (TASR) - Cenu Karla Čapka dnes odovzdávali po 21-krát v Trenčianskych Tepliciach. Čerstvými nositeľmi ocenenia sa stali česká herečka Hana Maciuchová a spisovateľ a politik Ladislav Ballek. Ich mená tak pribudli medzi laureátov, ktorými sa v minulých rokoch stali Marián Labuda, Martin Huba, Jozef Kroner, Vladimír Rusko, Ladislav Chudík, Emília Vášáryová, Josef Abrhám a ďalší.

Hana Maciuchová patrí medzi najobľúbenejšie české herečky. Svedčí o tom jej viacnásobné umiestnenie v ankete TÝTÝ, umiestnenie v ankete Anno, získanie cien Neviditeľný herec a PRIX BOHEMIA RADIO a štátna cena Medaila za zásluhy o štát v oblasti kultúry. Diváci si jej herecké majstrovstvo môžu vychutnať v desiatkach filmových a asi 70 divadelných rolách. Stvárnila i postavu manželky Karla Čapka v životopisnom filme.

Ladislav Ballek je redaktor, spisovateľ, pedagóg a politik. Okrem bohatého literárneho diela je známy ako veľvyslanec Slovenskej republiky v Českej republike. Vo svojom diele sa inšpiroval dielom Karla Čapka.

Podujatie otvoril koncert retroskupiny The Susie Haas Band. Slávnostnému odovzdávaniu cien predchádzal pietny akt pri pamätnej tabuli Čapkovcov na liečebnom dome PAX. Hana Maciuchová po prevzatí ocenenia potešila prítomných svojím recitálom.

"Odovzdávanie Ceny Karla Čapka je významnou kultúrnou a spoločenskou udalosťou, ktorá spája dve krajiny so spoločnou históriou, Slovensko a Česko, jedinečným spôsobom," povedala pre TASR manažérka pre kultúru z Kúpeľov Trenčianske Teplice Dagmar Blažová s tým, že laureátmi ocenenia sú osobnosti kultúry, publicistiky, filmu a divadla propagujúce odkaz bratov Čapkovcov. Ich otec Antonín Čapek pôsobil v Trenčianskych Tepliciach ako lekár v rokoch 1910 - 1923. Karel Čapek tu napísal niektoré zo svojich diel, napríklad aj vedecko-fantastickú hru R.U.R.

Cena Karla Čapka sa od roku 2002 udeľuje len raz za dva roky a ocenený je jeden slovenský a jeden český umelec. Originálne dielo z dielne akademického sochára Ilju Holešovského získavajú za propagáciu a publicitu diela Čapkovcov a za uplatňovanie česko-slovenskej vzájomnosti.

Podujatie zorganizovali mesto Trenčianske Teplice, Kúpele Trenčianske Teplice, Společnost bratří Čapků a Kruh priateľov českej kultúry.