Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Liptovskom múzeu si návštevníci pozrú Benku, Bazovského i Hálu

Na archívnej snímke diela Martina Benku. Foto: TASR -Marko Erd

Vilčeková zhodnotila, že pre návštevníkov budú zaujímavé aj dve ďalšie tematické časti výstavy.

Ružomberok 28. septembra (TASR) - Liptovské múzeum pripravilo na najbližších päť mesiacov v sídelnej budove v Ružomberku výstavu Umenie a umelci Liptova v prvej polovici 20. storočia. Voľne nadväzuje na tú minuloročnú, keď si návštevníci mohli pozrieť umelecké zbierky z 19. storočia. Ide o výtvarné diela výlučne zo zbierok múzea. Doposiaľ boli ukryté v depozitárnych priestoroch, múzeum ich teraz vystavuje po odbornom ošetrení a konzervátorských zásahoch. TASR o tom informovala odborná referentka kultúry Liptovského múzea Martina Vilčeková.

"Výstava a vystavené diela sú rozdelené do viacerých tematických blokov, čím sme chceli zdôrazniť niektoré aspekty našich diel. Jedna časť sa venuje dielu českého rodáka Jána Hálu, ďalšie dve približujú tvorbu významného slovenského umelca Martina Benku a Miloša Alexandra Bazovského," spresnil kurátor výstavy a kunsthistorik Liptovského múzea Rastislav Molda.

Zdôraznil, že keďže prvá polovica 20. storočia je výrazne spätá aj so vznikom Československej republiky, návštevníci majú možnosť vidieť aj diela znázorňujúce jej čelných predstaviteľov. "V tejto súvislosti je zaujímavý predovšetkým obraz Milana Rastislava Štefánika od Františka Fahrmanna. Autor znázornil Štefánika v tradičnej generálskej uniforme a životnej veľkosti, pričom aj postava je v celosti a ide tak o jeden z mála takýchto obrazov," doplnil Molda.

Vilčeková zhodnotila, že pre návštevníkov budú zaujímavé aj dve ďalšie tematické časti výstavy. V prvej z nich budú mať návštevníci možnosť spoznať a vidieť diela znázorňujúce mesto Ružomberok z rôznych perspektív. V druhej tematickej časti sa pracovníkom múzea podarilo z veľkej časti dokumentovať a priblížiť súťažné návrhy na "sochu slobody" z roku 1928, keď si obyvatelia mesta týmto spôsobom pripomínali desaťročnicu novej republiky.