Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Literárny cyklus v Nitrianskej galérii predstaví prácu Jany Juráňovej

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) udeľuje Rad Ľudovíta Štúra I. triedy Jane Juráňovej (vpravo) počas slávnostnej ceremónie udeľovania štátnych vyznamenaní pri príležitosti osláv 26. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky v priestoroch Slovenskej fiharmónie 8. januára 2019 v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Diela slovenskej spisovateľky sú preložené do angličtiny, nemčiny, maďarčiny, slovinčiny a švédčiny.

Nitra 18. septembra (TASR) – Nitrianska galéria predstaví literárnu tvorbu Jany Juráňovej. V pravidelnom cykle besied sa s ňou bude 29. septembra zhovárať moderátor Dado Nagy.

Jana Juráňová vyštudovala ruštinu a angličtinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracovala ako dramaturgička v trnavskom divadle, ako zástupkyňa šéfredaktora Slovenských pohľadov, komentátorka Slobodnej Európy i editorka viacerých knižných projektov. „V roku 1993 s viacerými spolupracovníčkami založila feministický kultúrny, vzdelávací a publikačný projekt Aspekt. Dodnes je jeho koordinátorkou. Jej jednotlivé práce sú preložené do angličtiny, nemčiny, maďarčiny, slovinčiny a švédčiny,“ pripomenuli organizátori.

Podujatie s názvom Cyklus besied so súčasnými slovenskými spisovateľmi 4-3-2-1... prebieha v galérii od roku 2006. Projekt sa zameriava hlavne na súčasnú literatúru a prezentáciu autorov, ktorí si získali pozornosť odbornej verejnosti ako ocenení alebo nominovaní na ceny v prestížnych literárnych súťažiach. Súčasťou besied je okrem moderovanej diskusie so spisovateľom aj autorské čítanie textov.