Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Autorkou Maľby 2016 je Kristína Bukovčáková, súťažilo skoro 100 prác

Víťazné dielo súťaže Maľba 2016 s názvom Rozhovor o predstave namaľovala Kristína Bukovčáková. Foto: malbaroka.sk

Kristína Bukovčáková zvíťazila s dielom Rozhovor o predstave a získala finančnú odmenu 10.000 eur.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Kristína Bukovčáková, Štefan Šoltis a Ján Valík sú najlepší v tohtoročnom 11. ročníku prestížnej celoslovenskej súťaže Maľba - Cena Nadácie VÚB pre mladých umelcov.

Porota sa jednohlasne zhodla na víťazke, ktorá presvedčila osobitou kombináciou zvolenej maliarskej techniky a kompozície. Na poli narácie sa jej podarilo rozohrať veľmi zaujímavý príbeh plný napätia. Napriek mladému veku ocenila jej vyzretý maliarsky prejav a talent. Kristína Bukovčáková zvíťazila s dielom Rozhovor o predstave a získala finančnú odmenu 10.000 eur. Druhé miesto a 6500 eur si odniesol Štefan Šoltis za obraz Rekonštrukcia D. Trojicu víťazov uzatvára Ján Valík s obrazom Hlbšia vlna a odmenou 3500 eur. Zvláštneho ocenenia poroty sa dostalo Mire Kubáňovej za obraz Bez názvu.

"Snažili sme sa vybrať širšie spektrum maliarskych prejavov a podporiť originálne polohy maľby zástupcov najmladšej generácie, u ktorých sme videli potenciál pre ďalší rozvoj. Veríme, že ocenenie bude pre víťazov povzbudením do ich ďalšieho umeleckého snaženia," zhodnotila predsedníčka poroty, francúzska výtvarná teoretička a historička Catherine Gimonnet. S talianskym maliarom a sochárom Lucom Mattim, slovenským maliarom Bohdanom Hostiňákom a kurátorkou Gabrielou Kisovou vyberali najlepšie diela z 98 prihlásených.

Súťaž Maľba pomáha mladým umelcom a za 11 rokov sa jej zúčastnilo veľa talentovaných maliarov. V minulom roku bola zostavená retrospektívna prehliadka víťazných diel pod názvom 10 rokov Maľby, ktorú videli v Košiciach, Banskej Bystrici a na Bratislavskom hrade. Tento rok sa expozícia predstavila aj talianskej verejnosti v prestížnej Gallerie D'Italia v centre Milána. Do Talianska putovalo 30 obrazov doterajších víťazov tejto súťaže.

"Poslaním projektu Maľba je nielen podporenie mladého slovenského výtvarného umenia, ale aj jeho priblíženie verejnosti. Preto je Nadáciou VÚB do 6. novembra zabezpečený voľný vstup pre návštevníkov výstavy v bratislavskej galérii Nedbalka," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.