Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Marek Vrábel uvedie organový koncert na Bratislavskom hrade

Koncert sa začne o 22. hodine a odznejú na ňom diela Dietricha Buxtehudeho, Johanna Pachelbela, Johanna Sebastiana Bacha, Alexandre-Pierre-François Boëlyho, Felixa Mendelssohna Bartholdyho...

Bratislava 17. mája (TASR) - Počas Noci múzeí a galérií v sobotu 19. mája odznie aj nočný koncert popredného slovenského organistu Mareka Vrábela na organe v novootvorenej Hudobnej sieni Bratislavského hradu. Koncert sa začne o 22. hodine a odznejú na ňom diela Dietricha Buxtehudeho, Johanna Pachelbela, Johanna Sebastiana Bacha, Alexandre-Pierre-François Boëlyho, Felixa Mendelssohna Bartholdyho, Charlesa-Marie Widora a Jána Levoslava Bellu. Marek Vrábel zároveň verejnosti predstaví znovuinštalovaný organ. Vstup na koncert je voľný. TASR informovala Andrea Serečinová zo spoločnosti mjuzik.eu.

Organ na Bratislavskom hrade slúžil viac než 30 rokov koncertnému životu v hlavnom meste a stal sa hlavným aktérom jedného z najvýznamnejších hudobných festivalov na Slovensku – Dní organovej hudby, ktoré prerušila v roku 2006 posledná rekonštrukcia hradného objektu. Vďaka jej skončeniu sa do prevádzky vracia nielen Hudobná sieň, ale aj jej nástroj, ktorý bude od júla opäť znieť na medzinárodnom organovom festivale, už pod novým názvom Bratislavský organový festival. Ten sa uskutoční v dňoch 8. až 19. júla.

Slovenské národné múzeum spolu so Slovenskou národnou galériou a Zväzom múzeí na Slovensku pripravilo na sobotu 19. mája už 8. ročník podujatia Noc múzeí a galérií. Do celoeurópskej akcie Nuit européen des musées sa zapojí v tomto roku viac ako 120 múzeí a galérií z celého Slovenska. Iba v Bratislave sa do akcie zapojí viac ako 50 múzeí a galérií, ktoré sprístupnia viac ako 100 výstav a pripravia takmer 200 rôznych podujatí.