Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Prokurátor žiada pre Ladislava V. a Petra G. trest 11 rokov vo väzení

Na archívnej snímke obžalovaný Ladislav V. Foto: TASR - Jakub Kotian

Za usvedčujúci dôkaz považuje Bočkayovu výpoveď.

Pezinok 14. októbra (TASR) – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiada pre exriaditeľa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) a bývalého policajta Ladislava V. 11-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody so zaradením do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Tiež trest prepadnutia majetku. Uviedol to v záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku.

Dvojica Peter G. a Ladislav V. čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. "Inkriminované skutky oboch obžalovaných aj vina boli v doteraz realizovanom priebehu trestného konania a predovšetkým na hlavnom pojednávaní pred súdom dostatočne a nepochybne preukázané vykonanými dôkazmi," povedal prokurátor.

Vyhlásil tiež, že obžalovaných priamo usvedčujú svedkovia Dušan Bočkay, Ľudovít Makó aj Boris Beňa. Podotkol, že obžalovaní si od Bočkaya vyžiadali úplatok, pričom časť z neho si ponechali.

Za usvedčujúci dôkaz považuje Bočkayovu výpoveď. "Podrobne, logicky a aj opakovane vypovedal o stretnutí s obžalovaným Petrom G. v saune na Zochovej chate, kde si obžalovaný vypýtal peniaze za riešenie a vyriešenie problému s odblokovaním zaisteného majetku," zdôraznil. Odovzdanie úplatku obžalovaným potvrdzujú podľa prokurátora aj ďalšie vykonané dôkazy.

Podľa prokuratúry mali obžalovaní Peter G. a Ladislav V. za prijatie úplatku sľúbiť Bočkayovi zrušenie predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorým bol obchodnej spoločnosti Bopal zablokovaný majetok. Sľúbených mali mať 400.000 eur, napokon mali v roku 2018 prijať 200.000 eur.

Obhajoba navrhuje oslobodenie Petra G. a Ladislava V. spod obžaloby


Obhajoba navrhuje oslobodenie exšéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra G. a bývalého policajta Ladislava V. spod obžaloby. Vo svojej záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) to uviedol ich obhajca Adrián Kucek. Obaja obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní a skutok prijímania úplatku, ktorý je im kladený za vinu, nespáchali. ŠTS vyhlási rozsudok vo štvrtok (21. 10.) o 12.30 h.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry súdu nepredložil dostatok nespochybniteľných dôkazov, ktoré by bez najmenších pochybností dokázali, že sa skutok stal," povedal Kucek. Kritizoval právnu kvalifikáciu skutku. Myslí si, že prokurátor neuniesol dôkazné bremeno. Spochybnil aj pravdivosť svedeckej výpovede podnikateľa Dušana Bočkaya. V súvislosti s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítom Makóom a exnámestníkom SIS Borisom Beňom hovorí o nepriamych svedectvách.

"Som nevinný a skutok, pre ktorý som obžalovaný, som nespáchal," povedal Peter G. Tvrdí, že jeho stíhanie je účelové a počas prípravného konania bol na neho vyvíjaný tlak, aby sa priznal. Hovorí tiež o nasadení neprimeraných síl a prostriedkov pri zadržaní. Verí, že rozhodnutie ŠTS bude spravodlivé. Poukázal na účelovosť výpovedí svedkov Makóa a Beňu.

Na svojej nevine trvá aj Ladislav V. "Pán Bočkay svojimi verziami a klamstvami zavádza, aby zakryl svoju daňovú trestnú činnosť, ako aj ľudí, ktorí mu napomáhali k páchaniu trestnej činnosti," podotkol bývalý policajt. Odmieta, že by od Bočkaya prijímal finančné prostriedky.

D. Bočkay považoval daňové kontroly v jeho firme za neštandardné


Podnikateľ Dušan Bočkay považoval daňové kontroly v jeho firme za neštandardné. Tvrdí, že za zariadenie ich ukončenia viackrát zaplatil bývalému bratislavskému policajtovi Ladislavovi V. Uviedol to vo štvrtok pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku počas procesu s Ladislavom V. a exšéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom G.

"Neviem pre koho tie peniaze boli. Robil som to preto, aby som mal pokoj od daňových kontrol," vyhlásil Bočkay s tým, že peniaze mohli smerovať do Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Malo ísť o približne 5000 eur. Ladislav V. reagoval, že svedkova výpoveď sa nezakladá na pravde.

Bočkay tiež povedal, že sa so svojou firmou uchádzal o eurofondy, pričom splnil všetky podmienky. Naznačil, že v tejto súvislosti dával niektorým subjektom peniaze. "Bola taká doba," podotkol.

Podnikateľ vypovedal v tejto veci aj v závere júla. Vtedy vyhlásil, že ho obžalovaní vydierali a za zrušenie predbežného opatrenia, ktorým mu KÚFS v roku 2018 zaistil majetok, požadovali 400.000 eur. Napokon malo prísť k vyplateniu zálohy 200.000 eur.

P. Škorvaga potvrdil, že odovzdal D. Bočkayovi hotovosť

Svedok Peter Škorvaga pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok potvrdil, že odovzdal hotovosť podnikateľovi Dušanovi Bočkayovi. Predtým mu mal povedať, že je „vypaľovaný“ a potrebuje peniaze na odblokovanie majetku. V tejto veci sú obžalovaní z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku bývalý bratislavský policajt Ladislav V. a exšéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter G.

Na archívnej snímke obžalovaný Peter G.
Foto: TASR – Jakub Kotian


"Pán Bočkay mi povedal, že mu zablokovali majetok, že ho 'vypaľujú' a potrebuje vyplatiť hotovosť," podotkol Škorvaga s tým, že Bočkay mu najskôr poslal peniaze na firemný účet. Malo ísť o 200.000 eur, ktoré mu potom vyplatil v hotovosti. V tom čase ich firmy spolu obchodovali.

Svedok tvrdí, že sa nestaral o to, na čo boli peniaze použité. "Čím menej vieš, tým lepšie spíš. On potreboval pomoc, tak som mu pomohol. Mňa keď vypaľovali, tiež som o tom nikomu nehovoril," uviedol. Tvrdí, že na odovzdaní hotovosti sa s Bočkayom dohodol v priestoroch firmy Bopal.

Podľa prokuratúry mali obžalovaní Peter G. a Ladislav V. za prijatie úplatku sľúbiť Bočkayovi zrušenie predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorým bol obchodnej spoločnosti Bopal zablokovaný majetok. Sľúbených mali mať 400.000 eur, napokon mali v roku 2018 prijať 200.000 eur.