Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Festival Zagajduj gajdoško predstaví gajdošskú kultúru na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prvý deň festivalu bude určený vzdelávaniu a priamej konfrontácii všetkých účinkujúcich. Druhý deň pred hlavným večerným festivalovým programom bude otvorená výstava Gajdošská izba.

Nitra 3. augusta (TASR) – Priblížiť všetky časti gajdošskej kultúry na Slovensku je cieľom organizátorov medzinárodného gajdošského festivalu Zagajduj gajdoško. Šiesty ročník festivalu sa uskutoční od 6. do 8. augusta v priestoroch Domu Matice slovenskej v Nitre, záverečný program sa bude konať na nitrianskej Kalvárii. „Účinkujúci zo štyroch krajín popularizačno-zábavnou formou vzdelávania predstavia vzácne umenie, ktoré je súčasťou svetového dedičstva UNESCO,“ informovala Michaela Pavelová z Domu Matice slovenskej v Nitre.

Zámerom organizátorov je priblížiť verejnosti nielen samotný hudobný nástroj, ale aj všetky kultúrne a vedomostné prejavy, ktoré súvisia s výrobou a používaním gájd. Návštevníci a účastníci medzinárodného festivalu budú môcť počas troch dní pozorovať regionálne rozdiely v hre, odievaní či celom hudobnom prejave v porovnaní s tradíciou v zahraničí.

Počas sobotňajšieho večerného programu sa predstavia štyri krajiny. Chorvátsko bude reprezentovať Hrvatski gajdaški orkestar, z ktorých väčšina členov pôsobí v profesionálnom súbore LADO. Poľskú gajdošskú tradíciu zastúpia Mlodziezowy kapela Dudziarska Sokoly z Kosciań. Pri predstavení poľskej tradície nebude chýbať typický ženský sprievod hry na husle. Gajdoši z Kopaníc okrem iného predstavia aj 150 rokov staré hrozenské čardáše nadväzujúce na gajdošskú tradíciu a kroje, ktoré na Kopaniciach zanikli už v roku 1903. Gajdošské piesne z okolia Nitry verejnosti ponúkne domáce zoskupenie Gajdošskí trogári. Slovensko bude zastúpené aj gajdošom Jaroslavom Chalupkom z Turca.

Prvý deň festivalu bude určený vzdelávaniu a priamej konfrontácii všetkých účinkujúcich. Druhý deň pred hlavným večerným festivalovým programom bude otvorená výstava Gajdošská izba. „Expozícia z Veľkého Zálužia ponúkne svoju novú rozšírenú výstavnú plochu, ktorá spracováva tému gajdošskej tradície Nitry a okolia ako jedného z významných centier gajdošskej kultúry na západnom Slovensku,“ skonštatovala Pavelová.

Výstava predstaví aj zbierkový fond spojený so známym gajdošom Jozefom Antalíkom a jeho pokračovateľmi vo Veľkom Záluží. Krojová časť expozície priblíži pracovný a svadobný ľudový odev a ľudové odevy z obcí Hájske, Výčapy – Opatovce, Obyce, Lehota a Veľké Zálužie. Výstava Gajdošská izba bude verejnosti v priestoroch Domu Matice slovenskej v Nitre prístupná dlhodobo.