Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Noc múzeí a galérií ponúkne vstup do 120 slovenských múzeí a galérií

Do celoeurópskej akcie Nuit européen des musées sa zapojí v tomto roku viac ako 120 múzeí a galérií z celého Slovenska.

Bratislava 15. mája (TASR) - Slovenské národné múzeum spolu so Slovenskou národnou galériou a Zväzom múzeí na Slovensku pripravilo na sobotu 19. mája už 8. ročník podujatia Noc múzeí a galérií. Do celoeurópskej akcie Nuit européen des musées sa zapojí v tomto roku viac ako 120 múzeí a galérií z celého Slovenska. Iba v Bratislave sa do akcie zapojí viac ako 50 múzeí a galérií, sprístupnia viac ako 100 výstav a pripravia takmer 200 rôznych podujatí.

„Mám radosť, že môžem prispieť k propagácii tohto veľmi úspešného celoeurópskeho podujatia, ktoré sa na Slovensku bude konať už ôsmykrát. O popularite tohto podujatia svedčí aj fakt, že sa každý rok zvyšuje počet múzeí a galérií, ktoré sa do projektu zapoja,“ povedal dnes na stretnutí s médiami minister kultúry Marek Maďarič, ktorý prevzal záštitu nad podujatím.

Ôsmy ročník odštartuje 19. mája už v ranných hodinách a potrvá do polnoci. Stačí raz zaplatiť a do ostatných múzeí a galérií už majú návštevníci vstup zadarmo. K vstupenke dostanú aj vizuálne pestrý program podujatia. Slovenské národné múzeum otvorí brány všetkých 18 múzeí od Myjavy až po Svidník.

Tu bude player


V Prírodovednom múzeu SNM to bude novootvorená paleontologická expozícia Príbeh života na Zemi, v Historickom múzeu SNM na Bratislavskom hrade otvoria novú výstavu Krásna Hôrka na Bratislavskom hrade, ktorá sprístupňuje zachované aj poškodené zbierkové predmety z hradu Krásna Hôrka, na Žižkovej ulici otvorí Archeologické múzeum SNM novú výstavu Stĺp Marca Aurelia, Múzeum kultúry Maďarov v spolupráci z Hudobným múzeom SNM pripravilo čítanie z listov Franza Liszta so vzťahom k Bratislave.

Tu bude player


V Múzeu Bojnice si môžu návštevníci prezrieť zaujímavé a zvyčajne neprístupné fotografie z archívu, vo večerných hodinách na návštevníkov čaká nočná prehliadka zámku Bojnice s lektormi v dobových kostýmoch, strašidlami a tajomnými príbehmi, v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade uvedú bábkovo-činohernú rozprávku Ako rytier Bonifác trojhlavého draka skolil, v Hudobnom múzeu v Kaštieli v Dolnej Krupej nadviažu na projekt Kaštieľ Dolná Krupá a 7 divov. Najstarší obyvatelia obce Dolná Krupá vyrozprávajú príbehy o histórii kaštieľa mladším generáciám.

„Kultúra v živote ľudí je veľmi dôležitá, integruje spoločenstvo, humanizuje ľudí, prebúdza v nich kreativitu. Niekedy si naozaj neuvedomujeme, aký je rozdiel medzi človekom kultúrnym a nekultúrnym. Ak sa niekto naučí chodiť do múzeí a galérií, spoznáva históriu svojho spoločenstva, spoznáva šikovnosť predkov a jednoducho jeho život je oveľa hlbší a bohatší,“ pre TASR podčiarkol význam podujatia minister kultúry Marek Maďarič.

„Noc múzeí je výnimočná práve tým, že v noci sa návštevníci dostanú do priestorov, ktoré v bežný deň nemôžu vidieť, prezrú si depozitáre, stretnú sa s odborníkmi, uvidia celé zázemie a zažijú množstvo nevšedných vecí,“ dodal pre TASR generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka.

Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie, realizované pod patronátom Rady Európy s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho ochrany a ochrany pri kultúrnej výmene, šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy. Aktivity múzeí počas Noci múzeí a galérií sú orientované na také činnosti, ktoré počas celého roka ostávajú ukryté pred verejnosťou. Rozhodnutie o Medzinárodnom dni múzeí a galérií prijala generálna konferencia Medzinárodnej rady múzeí ICOM v Moskve v roku 1977. Rezolúciu o ustanovení 18. mája za Medzinárodný deň múzeí podporilo vtedy 108 národných komitétov.