Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Nový organ v bratislavskej Redute má dnes premiéru

Foto: TASR/Martin Baumann

Interpretmi slávnostného koncertu budú viacerí poprední slovenskí organisti – Imrich Szabó, Zuzana Ferjenčíková, Bernadetta Šuňavská, Ján Vladimír Michalko, Monika Melcová a Ferdinand Klinda.

Bratislava 20. mája (TASR) – Na dnešné popoludnie je pripravený slávnostný koncert pri príležitosti inaugurácie nového organa v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Zhotoviteľom nového nástroja v novozrekonštruovanej Redute je  rakúska firma Rieger Orgelbau GmbH.

Interpretmi slávnostného koncertu budú viacerí poprední slovenskí organisti – Imrich Szabó, Zuzana Ferjenčíková, Bernadetta Šuňavská, Ján Vladimír Michalko, Monika Melcová a Ferdinand Klinda. Na programe sú diela Johanna Sebastiana Bacha, Franza Liszta, Modesta Petroviča Musorgského, Jána Levoslava Bellu, Ľudovíta Rajtera, Charlesa-Marie Widora a Oliviera Messiaena.

Organ pre Slovenskú filharmóniu má 66 registrov a 3 manuály a patrí tak k najväčším píšťalovým organom na Slovensku. Organ je postavený na báze tradičného organárstva. Má klasické zásuvkové vzdušnice s kombinovanou hracou traktúrou (mechanická/elektrická) a registrovou elektrickou traktúrou. Nástroj má dva hracie stoly, mechanický v podstavci organovej skrine a pohyblivý hrací stôl, ktorý má obe traktúry elektrické.

V organe sú použité pamäťové kombinácie typu setzer, ktoré sú realizované tzv. Rieger-Electronic-Assistant, vlastným elektronickým systémom firmy Rieger Orgelbau. Tento systém ponúka samostatné karty alebo kľúče do databanky zvukových kombinácií v základnej ponuke pre 10 organistov, pričom každý z nich má k dispozícií 66.500 možností na uloženie zvukových kombinácií. Systém umožňuje aj ovládanie tónov a registrov na diaľku za účelom pohodlného ladenia nástroja, ako aj možnosť nahrávania a prehrávania skladieb.

„Je to veľmi významný deň nielen pre bratislavskú hudobnú verejnosť, ale prostredníctvom našich internetových vysielaní pre celé Slovensko, pretože už od budúcej sezóny zaraďujeme nový organový cyklus, kde budú pravidelné organové recitály, všetky tieto koncerty budeme vysielať na internete zo záznamu, takže dostanú sa k nim milovníci organovej hudby nielen na Slovensku ale aj v zahraničí,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský.

Nástroje rakúskej firmy Rieger-Orgelbau sa nachádzajú v koncertných sieňach a chrámoch na všetkých kontinentoch, napríklad vo viedenskom Stephansdome, koncertnej sieni Parížskeho konzervatória, dva obrie nástroje v Shanghai Oriental Art Center a Shenzhen Cultural Centre v Číne. V r. 2009 dokončila firma katedrálny organ pre slávnu katedrálu v Regensburgu (Nemecko), začiatkom roku 2011 bola ukončená stavba nového koncertného organa pre jednu z najvýznamnejších koncertných sál v Európe - viedenský Musikverein. Firma realizovala v r. 2011 stavbu nového organa pre Katolícku univerzitu v Ružomberku, v r. 2012 končí stavbu tiež nového organa pre farský kostol mesta Martin.