Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Obľúbený komik a televízny producent Bill Cosby slávi jubileum

Herec v sitkome Šou Billa Cosbyho Foto: TASR/AP Photo

Známy seriálový a filmový herec, držiteľ prestížnej ceny Emmy, sa dožíva 75. narodenín.

Filadelfia/Bratislava 12. júla (TASR) – Americký herec, obľúbený komik a televízny producent William Henry Cosby Jr., známy ako Bill Cosby, oslávi 75. narodeniny. Rodák z amerického štátu Pensylvánia je širokej svetovej verejnosti známy svojím charakteristickým humorom, verne odrážajúcim situácie a ich riešenia v mnohých rodinách nielen v Amerike. Vďaka jeho humoru sa väčšina ľudí vie stotožniť s postavami v jeho seriáloch a nachádza v situáciách ním vytvorených samých seba.

William Henry Cosby Jr. sa narodil 12. júla 1937 vo Filadelfii, kde aj študoval na Temple University a chcel sa stať učiteľom telesnej výchovy. Po nociach si privyrábal ako barman a práve v baroch našiel vďačné obecenstvo pre svoj ľudový humor. Veľkého Billa Cosbyho objavil legendárny skaut nových talentov Carl Reiner.

V 20. rokoch 20. storočia sa začal objavovať v známych varieté, ako napríklad Show Eda Sullivana. Zlom v jeho kariére nastal v roku 1965, keď hral v dobrodružnom filme I Spy. Za svoju postavu Alexandra Scotta vtedy získal ako prvý černoch v histórii cenu Emmy. Od roku 1969 sa objavoval vo vlastnej Show Billa Cosbyho. Jej prvá séria sa vysielala iba dva roky a Cosby v nej vystupoval v úlohe učiteľa. Neskôr sa v roku 1972 podieľal na vzniku animovaného komediálneho seriálu Fat Albert and The Cosby Kids. Príbeh zobrazoval jeho zážitky s kamarátmi zo strednej školy. Rodinný seriál mal humoristický, ale aj vzdelávací charakter.

Cosby popri budovaní kariéry aj študoval a na University of Massachusetts mu udelili doktorát. V 70. rokoch sa objavil vo filme Uptown Saturday Night so Sidneym Poitierom, ale hral aj v Let's Do It Again a v snímke A Piece of the Action, kde sa zviditeľnil opäť po boku Poitiera. Okrem toho prijal aj úlohy vo filmoch Mother, Jugs & Speed a Apartmány v Kalifornii. Obľúbený herec zažiaril aj vo varietnej show s názvom Cos.

Keď v roku 1984 skončila show Fat Albert and The Cosby Kids, Cosby sa pustil do svojho najveľkolepejšieho projektu - novej Show Billa Cosbyho. V rokoch 1985-87 lámal seriál všetky rekordy sledovanosti a Cosby, najvtipnejší televízny gynekológ, sa stal televíznou modlou 80. rokov 20. storočia. Jeho príbeh o rodine gynekológa a právničky zobrazoval život vzdelaných černochov v USA v 80. rokoch 20. storočia, hoci podľa pôvodného scenára to mal byť obraz chudobnej černošskej rodiny v Amerike. Hviezdou seriálu bola popri Billovi aj Phylicia Rashadová, ktorá stvárnila jeho manželku Clair. Množstvo z prvkov, scénok a rozhovorov pochádzalo z Cosbyho vlastnej rodiny. V seriáli, presne tak, ako v jeho reálnom živote, mala aj rodina Huxtablovcov štyri dcéry a syna.

V roku 1987 Bill Cosby produkoval seriál A Different World. Jeho príbeh sa odohrával na černošskej vysokej škole. Cosbyho zatlačil do úzadia televíznej pozornosti až animovaný seriál Simpsonovci z roku 1989. Počas 80. rokov 20. storočia hral komik vo vlastnej show, ale aj vo viacerých filmoch. Objavil sa v muzikálovej komédii Lou Rawls Parade of Stars, televíznom muzikáli Motown Returns to the Apollo, dokumentárnej snímke In Remembrance of Martin a v roku 1987 aj vo filme Leonard Part 6. Za tento film si však odvážne osobne prevzal Zlaté maliny, ocenenie za najhorší film, najhoršieho herca a scenár roka.

V roku 1990 hral vo filme Otec je duch a o štyri roky už televízia vysielala jeho show The Cosby Mysteries. V roku 1996 spolu s Robinom Williamsom natáčali snímky Jack v réžii Francisa Forda Coppolu. V tom istom roku vytvoril aj show s príznačným názvom Cosby. Neskôr Cosby produkoval filmy ako Little Bill a Ten najlepší.

Po úspechoch na televíznom plátne začal Bill Cosby písať. Je autorom knihy Fatherhood, ktorá sa na 54 týždňov stala najlepšie predávaným bestsellerom. Okrem toho naspieval 21 albumov, za ktoré získal osem Gold Records a päť cien Grammy. V roku 1994 ho uviedli do Siene slávy.

Najväčšou ranou v živote úspešného komika bolo, keď v roku 1997 neznámy páchateľ zavraždil jeho syna Ennisa, ktorý na rýchlostnej komunikácii opravoval odstavené pokazené auto. V roku 2005 obvinili obľúbeného amerického komika zo sexuálneho obťažovania. So sťažnosťou sa na súd obrátila istá Kanaďanka, ktorá tvrdila, že ju Cosby nadrogoval a obťažoval. Zabávač všetky obvinenia poprel a prokurátor označil tvrdenia Kanaďanky za málo dôveryhodné.

Od roku 1998 udeľujú v USA Cenu Marka Twaina. Určená je tým, ktorí prostredníctvom humoru ovplyvňujú spoločnosť v USA. K laureátom tohto ocenenia patrí aj Bill Cosby, ktorý si cenu prevzal v roku 2009.