Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Peter Dvorský odstupuje z postu riaditeľa, nahradí ho Friedrich Haider

Peter Dvorský Foto: TASR/Martin Baumann

Súbor Opery SND začne novú divadelnú sezónu na Cypre, kde bude hosťovať na prestížnom Pafos Aphrodite Festival.

Bratislava 10. júla (TASR) – Peter Dvorský ukončí k 31. júlu pôsobenie vo funkcii riaditeľa súboru Opery Slovenského národného divadla. Vyplynulo to z dohody medzi ním a novým generálnym riaditeľom SND Mariánom Chudovským. Od 1. augusta nastupuje na tento post rakúsky dirigent Friedrich Haider (1961).

Peter Dvorský ostáva naďalej pôsobiť v SND ako projektový manažér do konca kalendárneho roka 2012, aby participoval v novej divadelnej sezóne na niektorých ním už rozpracovaných projektoch Opery SND.

Súbor Opery SND začne novú divadelnú sezónu na Cypre, kde bude hosťovať na prestížnom Pafos Aphrodite Festival. V jednom z turistických a kultúrnych centier ostrova – v meste Pafos, ktoré je vďaka množstvu pamiatok z čias rímskych i gréckych zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, uvedie Opera SND v dňoch 7. až 9. septembra tri predstavenia opery Giuseppe Verdiho Otello.

Cyperská republika práve v tomto období predsedá Európskej únií a tak je opätovné pozvanie Opery SND na tohtoročný festival o to významnejšie. Rozhodnutie uviesť Verdiho operu Otello má tiež súvislosť s Cyprom, veď dej sa odohráva v meste Famagusta v 15. storočí. V inscenácii v réžii Josefa Prudka a pod taktovkou Ondreja Lenárda a Martina Leginusa sa predstavia v hlavných úlohách Michal Lehotský a Ernesto Grisales (Otello), Dalibor Jenis (Jago), Eva Hornyáková a Adriana Kohútková (Desdemona). Hosťami bratislavskej inscenácie budú v domácom prostredí aj dvaja cyperskí sólisti Constantinos Yiannoudes (Jago) a Tsveta Christoforou ako Emilia.

V stredovekej pevnosti sa tento rok bude konať už 14. ročník festivalu, ktorého názov je spojený s mestom i bohyňou lásky a krásy Afroditou, zrodenou z morskej peny, ktorá po prvýkrát vstúpila na pevnú zem práve na Cypre neďaleko tohto mesta. Opera SND účinkovala na festivale v Pafose už pred dvoma rokmi, vtedy boli na programe tri predstavenia Pucciniho opery Bohéma. Amfiteáter v areáli stredovekej pevnosti má kapacitu približne 2500 miest a všetky tri predstavenia našej národnej opernej scény boli vypredané.