Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Peter Visolajský bude naďalej viesť Lekárske odborové združenie

Na archívnej snímke predseda LOZ Peter Visolajský Foto: TASR - Michal Svítok

Rozhodol o tom snem lekárskych odborov, ktorý sa konal v sobotu v Turčianskych Tepliciach.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) bude naďalej viesť jej doterajší predseda Peter Visolajský. Rozhodol o tom snem lekárskych odborov, ktorý sa konal v sobotu (9.4.) v Turčianskych Tepliciach. TASR o tom dnes informoval Visolajský.

Za členov Výboru LOZ snem zvolil Miroslava Mendela z ružinovskej nemocnice v Bratislave, Petru Sivákovú z topoľčianskej nemocnice, Martina Viglaského z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave či Michala Policiana z prešovskej nemocnice. Miesto tam má i Martin Paulo z košickej nemocnice, Patrik Princ z trnavskej nemocnice, ako aj dvaja zástupcovia zo žilinskej nemocnice - Branislav Serva a Peter Blaško.

Snem sa podľa stanov koná každé štyri roky. Za predsedu lekárskych odborov zvolili Visolajského jeho členovia aj v roku 2012. Vtedy prevzal vedenie po Marianovi Kollárovi, súčasnom predsedovi Slovenskej lekárskej komory (SLK).

"Ďalšie štyri roky budeme pokračovať v tlaku na zlepšovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ako aj v boji proti korupcii v zdravotníctve," povedal Visolajský.

LOZ udelil Cenu Dávida za dlhodobý prínos P. Visolajskému a M. Paulovi

Cenu Dávida za dlhodobý prínos získali od Lekárskeho odborového združenia (LOZ) jeho staronový predseda Peter Visolajský a Martin Paulo z košickej nemocnice.

Ocenenie si prebrali na sobotňajšom sneme (9.4.) lekárskych odborov v Turčianskych Tepliciach. Cenou Dávida za čin roka 2015 ocenili kolektív lekárov interného oddelenia zo žilinskej nemocnice.

Peter Visolajský prebral vedenie odborov v roku 2012 po Marianovi Kollárovi, momentálnom prezidentovi Slovenskej lekárskej komory (SLK). "Za štyri roky výrazne prispel k tomu, že sa z LOZ stala rešpektovaná organizácia v zápase za lepšie slovenské zdravotníctvo a v boji proti korupcii v tomto rezorte," napísal dnes v stanovisku výbor LOZ.

Martin Paulo znovuobnovil lekárske odbory v košickej univerzitnej nemocnici - druhej najväčšej nemocnici na Slovensku. Činnosť LOZ bola totiž po roku 2011 oslabená. "Košické odbory stáli za odhalením kauzy upratovacej firmy, ktorá mala zákazku v nemocnici bez výberového konania, za čo bol ministrom zdravotníctva odvolaný riaditeľ košickej nemocnice Ladislav Rosocha," konštatoval výbor LOZ.

Kolektív lekárov interného oddelenia zo žilinskej nemocnice pod vedením Františka Golasa podal výpovede na "protest proti nedôstojným podmienkam, v ktorých boli pacienti liečení". Z celkového počtu 19 lekárov interného oddelenia podalo ku koncu februára 2015 výpoveď 15 lekárov vrátane primára.

"Ich výhrady neskôr potvrdili aj hygienici. Nakoniec sa im podarilo vybojovať viac lôžok pre pacientov a rekonštrukciu oddelenia, ktoré predtým nespĺňalo hygienické štandardy," konštatoval výbor LOZ. Vtedajší riaditeľ žilinskej nemocnice Štefan Volák neskôr odstúpil z funkcie po výzve ministra zdravotníctva na vyvodenie osobnej zodpovednosti.