Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia

V Poštovom múzeu oddnes vystavujú čipky, na známke majú premiéru

Na snímke poštová známka "Veľká noc 2016: Paličkovaná čipka" počas otvorenia výstavy Paličkovaná čipka a slávnostného uvedenia poštovej známky. Banská Bystrica, 26. február 2016. Foto: TASR/Branislav Račko

Výstava v banskobystrickom Poštovom múzeu bude verejnosti sprístupnená do 14. októbra.

Banská Bystrica 26. februára (TASR) – Čipkári z celého Slovenska zasielali paličkované čipky s motívmi Veľkej noci a Vianoc, aby ich dielo malo šancu dostať sa na poštovú známku alebo byť prezentované pred verejnosťou. Ich umenie sa dočkalo obdivu dnes na otvorení špeciálnej výstavy Paličkovaná čipka v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici, na ktorej sa podieľala Slovenská pošta (SP), a. s. Zároveň inaugurovali novú známku "Veľká noc 2016: Paličkovaná čipka" v nominálnej hodnote 0,45 eura, ktorej autorom je akademický maliar Vladislav Rostoka.

"Slovenská čipka má v našej známkovej tvorbe premiéru. Jej umiestnením na poštovú známku sa tento špecifický výtvarný ľudový prejav prezentuje medzi širokou verejnosťou u nás i po celom svete. Výstava je ocenením umenia a remeselnej zručnosti ľudí, ktorí sa výrobou paličkovanej čipky zaoberajú,"
konštatovala hovorkyňa SP Stanislava Pondelová.

Výstava v sebe spája dve línie. "Prvá sa venuje predstaveniu procesu tvorby poštovej známky od úvodného prerokovania námetovou komisiou, cez výber autora výtvarného návrhu na základe odporúčania realizačnej komisie známkovej tvorby, až po samotnú realizáciu výtvarného návrhu a tlač známky. Druhá línia predstavuje tradičnú ľudovú paličkovanú čipku v jej rôznych regionálnych a technických formách a variantoch. Spoločným prienikom oboch ideí je súťaž medzi klubmi paličkovanej čipky v SR, ktorá sa týka vytvorenia vhodných motívov pre emisie poštových známok Veľká noc a Vianoce 2016: Paličkovaná čipka," priblížila Pondelová.

Zo súťažných čipiek realizačná komisia známkovej tvorby vybrala najvhodnejšie, ktoré boli použité ako podklad pre grafické spracovanie výtvarných návrhov poštových známok, obálok prvého dňa (FDC), celinových pohľadníc, obalov známkových zošitkov, príležitostných poštových pečiatok a pečiatok FDC uvedených emisií.

Výstava v banskobystrickom Poštovom múzeu bude verejnosti sprístupnená do 14. októbra v pracovných dňoch od 8.00 do 15.30 h.