Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Pred Týždňom filmu bude prehliadka tvorby Jakubiska a Luthera

Na snímke režisér Juraj Jakubisko Foto: Martin Baumann

Pred národnou prehliadkou Týždeň slovenského filmu sa v bratislavskom Kine Lumiére uskutoční výberová prehliadka filmov režiséra Juraja Jakubiska a kameramana Igora Luthera.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Pred národnou prehliadkou Týždeň slovenského filmu sa v bratislavskom Kine Lumiére uskutoční výberová prehliadka filmov režiséra Juraja Jakubiska a kameramana Igora Luthera, ktorí si na odovzdávaní cien Slnko v sieti prevezmú ocenenie za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. "Prehliadka ponúkne ich spoločné filmy a tiež diela, ktoré v slovenskej distribúcii neboli uvedené," TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Podujatie od 8. do 10. apríla premietne unikátny český film Postel (1998) režiséra Oskara Reifa, za ktorého kamerou stál Igor Luther. Film, ktorý pred 18 rokmi súťažil o Zlatú kameru na 51. Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Cannes, rozpráva životný príbeh slabošského muža, ochromeného okolitým ženským svetom. "Silno štylizovaná, širokouhlá, čiernobiela kamera, expresívne herecké výkony a jemne felliniovské ozvuky vytvorili pre český film 90. rokov značne netypické dielo. Film je originálny látkou, ktorú spracúva, i spôsobom, ako to robí," hovorí Miro Ulman, programový dramaturg prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorý stojí aj za výberom filmov J. Jakubiska a I. Luthera. Film získal Zvláštnu cenu poroty na 25. MFF v Seattle.

Prehliadka oboch tvorcov uvedie aj ich krátke študentské filmy z pražskej FAMU, kde Jakubisko študoval réžiu a Luther kameru. Diváci si môžu pozrieť ich spoločný film Déšť (1965) o mladom dievčati, ktoré po traumatizujúcich zážitkoch hľadá sebarealizáciu v písaní veršov. Z ranej tvorby J. Jakubiska bude uvedený aj jeho absolventský film Čekají na Godota (1966), zachytávajúci atmosféru poslednej noci brancov pred nástupom na vojenskú službu, a tiež protest proti skostnateným normám v prijímaní a hodnotení kultúry Mlčení (1963). Z Lutherovej tvorby je v programe film Svatá Jana (1963), ktorý nakrútil s Elom Havettom.

Celovečernú tvorbu oboch autorov bude reprezentovať ich spoločný debut Kristove roky (1967) - tragikomická výpoveď o potrebe konečného rozhodnutia človeka na životnej križovatke. Film získal Cenu FIPRESCI na MFF v Mannheime a ďalšie ocenenia. Spolu nakrútili aj snímku Vtáčkovia, siroty a blázni (1969). Mozaikovité podobenstvo odohrávajúce sa v presne neurčenom časopriestore, v bláznivom svete bez ideálov, vo svete násilia, cynizmu a beznádeje bolo dlho v trezore. Film mohol byť uvedený až v roku 1990, keď získal Cenu FIPRESCI na MFF Karlovy Vary. Prehliadka ponúkne aj Jakubiskove dlhometrážne filmy Postav dom, zasaď strom (1979) a Sedím na konári a je mi dobre (1989). Premietne tiež Krok do tmy (2014), ktorý kameraman Igor Luther nakrútil so svojím bratom Miloslavom Lutherom.

Kompletné dielo oboch tvorcov obsiahnu dokumentárne profily z televízneho cyklu Zlatá šedesáta (2009) v réžii Martina Šulíka a tiež Šulíkove snímky Nenakrútené filmy Juraja J. (2001) a GEN - Igor Luther (2013). Po skončení "filmovej pocty" venovanej J. Jakubiskovi a I. Lutherovi sa v Kine Lumiére uskutoční Týždeň slovenského filmu (11. - 17. 4.), ktorý predstaví domácu tvorbu uplynulého roka. Po jeho skončení sa výber filmov dostane k divákom v Nitre, Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici a Martine.

Juraj Jakubisko a Igor Luther si cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii prevezmú počas slávnostného večera (16. 4.), ktorý v priamom prenose odvysiela RTVS od 20.25 h na Jednotke. Vyhlásení budú aj držitelia cien v ďalších 13 kategóriách.