Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Rolling Stones oslávili 50 rokov svojho vystupovania

Zľava Charlie Watts, Keith Richards, Ronnie Wood aMick Jagger Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že majú vyše 60, ba niektorí aj 70 rokov a sú teda vo veku, kedy by mali nárok na odpočinok, Rolling Stones neplánujú skončiť.

Londýn 13. júla (TASR) - Pol storočia od prvého vystúpenia skupiny Rolling Stones naživo, v Londýne na Oxfordskej ulici, si vo štvrtok Mick Jagger, Keith Richards a zvyšok skupiny pripomenuli jej 50. výročie slávnostným uvedením novej knihy, retrospektívnej fotografickej výstavy a náznakmi, že pripravujú turné.

V rámci osláv gitarista Ronnie Wood poskytol agentúre Reuters exkluzívny rozhovor, v ktorom "valiace sa kamene" tento týždeň odhalia svoje plány na ďalšie živé vystúpenia.

Napriek tomu, že majú vyše 60, ba niektorí aj 70 rokov a sú teda vo veku, kedy by mali nárok na odpočinok, Rolling Stones neplánujú skončiť.

"Toto všetko nás znova dalo dokopy a uvidíme, čo z toho vzíde," dodal gitarista Keith Richards. Prezradil, že skupina začala opakovať na nové živé vystúpenia, ktoré plánuje neskôr tento rok.

To všetko značí, že Jagger bude musieť porozmýšľať o slovách, ktoré spieval pred vyše 45 rokmi v pesnička Mother's Little Helper o tom, aké otravné je starnúť.



Jagger, Richards, Ronnie Wood a Charlies Watts sa na večierku pri príležitosti otvorenia fotografickej výstavy v londýnskom Somerset House stretli s davom rockerov, autorov a ďalších čestných hostí, od speváka skupiny Simply Red Micka Hucknalla po dramatika Toma Stopparda.

Verejnosť si ju môže pozrieť od dnešného dňa. Výstava mapuje kariéru Rolling Stones od ich prvej oficiálnej fotografie v roku 1963 - kedy stoja mladí pred radom červených telefónnych búdok - po ich obrovské turné v 80. a 90. rokoch, zapĺňajúcich štadióny.

Mladá skupina pred 50 rokmi hrala v londýnskom klube Marquee Club. A pomenovala sa po piesni bluesmana Muddyho Waterse, The Rollin' Stones, písmeno -g- pridali neskôr. Začínali v širšej zostave - spevák Jagger, gitaristi Richards a Brian Jones, basa Dick Taylor, klavír Ian Stewart a bubny Mick Avory. Taylor a Avory čoskoro skupinu opustili. V roku 1963 pribudol Watts a v roku 1975 gitarista Wood.

Prvým hitom Rolling Stones bola cover verzia piesne Chucka Berryho Come On v roku 1963 a skupina sa rýchlo zaradilo medzi najvplyvnejšie rockové esá, súperiť jej mohli iba Beatles.



Beatles sa v roku 1970 rozpadli, zatiaľ čo Rolling Stones fungujú naplno ďalej. Jagger to sčasti pripisuje ich univerzálnosti, hrali pre študentov i 11-ročné deti.

"Dokonca aj na samom začiatku sme hrali veľkému množstvu rozličných druhov publika."



Hudobný kritik John Aizlewood povedal, že skupina vytrvala tam, kde sa iné rozpadli, pretože jej členovia "boli dostatočne múdri, aby stavali záujmy skupiny pred jednotlivcov, napriek ich spoločnému ego."

Povedal, že boli tiež šikovní podnikatelia a rýchlo si uvedomili, že na istej úrovni, ak budú vystupovať naživo, môžu hrať na štadiónoch navždy.



Rolling Stones predali vyše 200 miliónov platní, ale v uplynulých rokoch veľká časť ich príjmoch pochádzala z turné. Ich ostatné svetové turné, A Bigger Band, im zarobilo v rokoch 2005-2007 vyše 500 miliónov dolárov.

Skupina prešla aj búrlivými obdobiami. Jej zakladajúci člen Brian Jones sa v roku 1969 utopil v bazéne. Ale Jagger a Richards sú kreatívni partneri. Richards hovorí, že ich poháňa nejaká "chémia".

"Uložil by som to do fľaše, ak by som vedel, čo to je. Keď sme spolu, bez ohľadu na to, čo sa deje, niečo sa zmení a všetko to vychádza von v podobne hudby."