Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Rozsudok v procese Dušana K. vyhlási NS SR v utorok

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. (uprostred) kráča okolo novinárov po skončení druhého dňa odvolacieho procesu na Najvyššom súde SR v Bratislave v piatok 20. mája 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Obžalovaný Dušan K. vníma prvostupňový rozsudok ako nespravodlivý s množstvom pochybení.

Bratislava 20. mája (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR vyhlási rozhodnutie v prípade odvolania bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. v utorok 24. mája o 13.00 h. Súd v piatok ukončil dokazovanie. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiada odmietnutie odvolania Dušana K. Jeho obhajoba trvá na oslobodení.

"Navrhujem, aby NS odvolanie obžalovaného odmietol ako neodôvodnené," povedal prokurátor Michal Šúrek v záverečnom návrhu. Je presvedčený, že dôvodnosť a správnosť rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nerozptýlilo ani dokazovanie v odvolacom konaní.

Obhajca Dušana K. Erik Magál v záverečnom návrhu tvrdil, že dokazovanie vinu obžalovaného nepreukázalo. „Navrhujeme, aby odvolací súd zrušil prvostupňový rozsudok a rozhodol vo veci tak, aby obžalovaného v celom rozsahu oslobodil,“ skonštatoval. Navrhoval aj alternatívu, a to zrušenie prvostupňového rozsudku a vrátenie veci na opätovné rozhodnutie inému sudcovi ŠTS alebo na banskobystrický krajský súd.



Obžalovaný Dušan K. vníma prvostupňový rozsudok ako nespravodlivý s množstvom pochybení. "Som presvedčený, že rozsudok treba zrušiť a vykonať ďalšie dokazovanie," doplnil. Opätovne vyhlásil, že je nevinný: "Toho, z čoho som obžalovaný, som sa nedopustil".

Obhajca Magál po skončení rokovania novinárom povedal, že očakáva verdikt v prospech jeho klienta. "Nič iné ako oslobodenie alebo zrušenie rozsudku nepripúšťame," zdôraznil. Žiadosť o preloženie prípadného opätovného pojednávania vo veci na Krajský súd v Banskej Bystrici vysvetlil zaujatosťou sudcov ŠTS. "Sú indície, že sú zaujatí," dodal.



Prokurátor Šúrek skonštatoval, že vyjadrenia obhajoby sa opätovne venovali skôr kajúcnikom ako samotným skutkom, z ktorých je obžalovaný Dušan K. "Keď má odpovedať priamo, neodpovedá, veľmi často odkláňa pozornosť súdu od merita veci," povedal na adresu Dušana K. i jeho obhajoby. Pred novinármi zopakoval presvedčenie o opodstatnenosti prvostupňového rozhodnutia a v tejto súvislosti sa stavia aj očakávanému rozhodnutiu odvolacej inštancie. "Verím, že rozhodnutie NS SR bude také, aby bolo možné povedať, že zákon je správny a spravodlivý," zdôraznil.



Dušan K. šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. ŠTS ho vlani neprávoplatne odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku.