Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Situácia v štátnych nemocnicach je podľa Z. Zvolenskej katastrofálna

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Dlh zdravotníckych zariadení v pôsobnosti štátu predstavoval ku koncu minulého roku 72,95 milióna eur.

Bratislava 22. mája (TASR) - Situácia v štátnych nemocniciach je podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD) katastrofálna. Ako poznamenala, pokiaľ dochádza k zadlžovaniu, tak treba najprv odstrániť jeho príčiny, čo by sa podľa jej názoru nikdy nepodarilo plánovanou transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti.

"Systém, že pritiahnutím uzdy ohľadne financovania donútim nejakého vedúceho pracovníka, aby rýchlejšie urobil zmeny, ktoré vedú k úsporám, je v tomto prípade pre pacienta veľmi nebezpečný a vražedný," skonštatovala v rozhovore pre TASR.

Poukázala na to, že v súčasnosti sa prezentujú dobré výsledky hospodárenia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ale financovanie nemocníc z pohľadu objemov zmluvných vzťahov sa vrátilo na úroveň z roku 2007. Priblížila, že napríklad v prípade najväčšej slovenskej nemocnice, Univerzitnej nemocnice Bratislava, to znamenalo pokles finančných zdrojov na úrovni mzdových prostriedkov pre 1000 zamestnancov.

"To je veľmi jednoduché riadenie, vezmem ti peniaze, lebo s peniazmi by to vedel robiť každý, a ty si poraď," skonštatovala s tým, že najprv treba koncepčne povedať, aké budú reštrukturalizačné opatrenia a následne znižovať finančné zdroje. Priestor na šetrenie vidí napríklad v odstraňovaní duplicity a zavádzaní štandardov.

"Určite v štátnych nemocniciach je veľký priestor pre to, toto robiť, ale treba to robiť organizovane, koncepčne, bez dopadu na pacienta, a nie naopak," doplnila. Zaviesť sa tiež má detailný spôsob kontroly.

Dlh zdravotníckych zariadení v pôsobnosti štátu predstavoval ku koncu minulého roku 72,95 milióna eur. Najviac peňazí dlhujú dodávateľom liekov a zdravotníckych pomôcok. Podlžnosti však majú aj voči dodávateľom plynu, vody a energií, Sociálnej poisťovni či investičným dodávateľom. Ich celkový dlh medziročne klesol o 136,41 milióna eur, čo je výsledkom vlaňajšieho oddlžovania nemocníc sumou 300 miliónov eur.