Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia

SLK a SLS chcú participovať na tvorbe programového vyhlásenia vlády

Na snímke prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marián Kollár Foto: TASR/Andrej Galica

SLK dlhodobo zastáva názor, že na Slovensku by mal byť prijatý mechanizmus spoluúčasti zdravotníkov na riadení a kontrole veci verejných.

Bratislava 16. februára (TASR) – Slovenskému zdravotníctvu chýba transparentnosť, odbornosť, spolupráca a jasná vízia. Myslia si to predstavitelia Slovenskej lekárskej komory (SLK) a Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS). Žiadajú preto zástupcov politických strán, ktoré sa budú podieľať na zostavení budúcej vlády, aby stavovským, vedecko-odborným, zdravotnícko-odborovým a pacientskym organizáciám umožnili aktívne sa podieľať na tvorbe nového programového vyhlásenia vlády v oblasti zdravotníctva.

"Ponúkame im odborné kapacity, ktoré máme a uvidíme, či sa našej výzvy zhostia," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident SLK Marián Kollár. Zmeny treba podľa neho napríklad zaviesť vo financovaní systému. Týka sa to napríklad ambulancií či nemocníc. SLK a SLS nechcú participovať iba na tvorbe programového vyhlásenia. Rady by aktívne vstupovali aj do legislatívneho procesu. Momentálne sa k zákonom vyjadrujú v rámci medzirezortného pripomienkového konania.

SLK dlhodobo zastáva názor, že na Slovensku by mal byť prijatý mechanizmus spoluúčasti zdravotníkov na riadení a kontrole veci verejných. Potrebné je podľa komory aj odpolitizovanie zdravotníctva na všetkých stupňoch riadenia. "Do najdôležitejších funkcií by mali byť dosadzovaní ľudia podľa odbornosti a nie politickej príslušnosti," dodal Kollár.