Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Slovensko je na chvoste EÚ v oblasti prevencie

Foto: FOKUS optika

Podľa štatistík by sme pritom mnohé choroby či úmrtia odvrátili, ak by sme častejšie navštevovali špecialistov.

Bratislava 21. marca (OTS) - To, že prevencia je lepšia ako liečba, netvrdia len odborníci, ale tiež výsledky správy Európskej komisie z roku 2021. Tie hovoria, že Slovensko má jednu z najvyšších mier úmrtnosti z príčin, ktorým sa dá predchádzať a ktoré je možné liečiť. Ročne tak zomrie na odvrátiteľné úmrtia až 11 tisíc ľudí. Spôsobuje to fakt, že Slovensko ako krajina vynakladá najmenej prostriedkov na prevenciu v Európskej únii, ako aj samotné správanie Slovákov. Tí preventívne prehliadky často ignorujú a o svoje zdravie sa starajú, až keď niečo začne bolieť.

Veľká časť zdravotných problémov, či dokonca až úmrtí by nenastala, ak by pacienti dostali včasnú zdravotnú starostlivosť, prípadne by bola odhalená v rámci prevencie. Slovensko je v štatistikách odvrátiteľných úmrtí dlhodobo medzi najhoršími krajinami v rámci Európy, napriek tomu, že vieme čo konkrétne robiť, aby sme znížili počet týchto úmrtí.

Máme nárok na preventívne prehliadky, no často ich ignorujeme
Takmer polovicu všetkých úmrtí na Slovensku možno pripísať behaviorálnym a environmentálnym príčinám, ktorým možno predchádzať. Samotné diétne riziká (nezdravá strava) prispeli k 26 % všetkých úmrtí. Podľa štatistík je na vzostupe tiež miera obezity dospelých a dospievajúcich a problémom spôsobujúcim úmrtia je tiež vysoká prevalencia fajčenia.

Foto: FOKUS optika

Slováci pritom majú nárok na preventívne prehliadky u rôznych špecialistov zo zákona. Ďalšie získavajú ako benefit napríklad od svojej poisťovne. Jedným z príkladov je i bezplatné vyšetrenie zraku u optometristu, ktoré dokáže odhaliť vznikajúce či pokročilé problémy so zrakom. Zrak je pritom jedným z najdôležitejších zmyslov, ktorý nám umožňuje vnímať svet okolo nás. Napriek tomu však mnoho ľudí podceňuje starostlivosť o svoje oči a zanedbáva preventívne vyšetrenia.

Viac ako tretina Slovákov používa nesprávne okuliare
Prevencia problémov so zrakom je kľúčová z niekoľkých dôvodov. V prvom rade, mnohé očné choroby a problémy so zrakom, ako napríklad katarakta, glaukóm alebo degenerácia sietnice, majú tendenciu postupovať pomaly a bez výrazných príznakov vo svojich počiatočných štádiách. „To znamená, že mnoho ľudí si nevšimne problémy so zrakom, kým sa nevyvinú do pokročilých štádií, kedy je liečba ťažšia a môže byť už neskoro na obnovenie zraku,“ upozorňuje Martin Slaný, odborný garant a očný optik zo siete FOKUS očná optika.

Súčasná doba je zároveň typická tým, že nás núti nadmerne pozerať na strednú a blízku vzdialenosť. Samozrejme, pozeráme sa na televíziu, obrazovky počítačov a mobilov dennodenne sa pohybujeme v interiéroch. Naše oko pritom ľahšie ostrí na diaľku. Na blízko to zvláda len kratšiu dobu. Náš zrak ale dostáva zabrať i v kombinácii s ďalšími nástrahami.

Foto: FOKUS optika

To všetko výrazne vplýva na náš zrak a je potrebné to riešiť. V roku 2020 bola napríklad myopia (krátkozrakosť) v celosvetovej populácii zastúpená počtom 31,5 % osôb. Až tretina obyvateľstva teda nevidí dobre do diaľky. Predpovede uvádzajú, že v roku 2050 to bude až 50 %. „Prevencia je kľúčom k zachovaniu zdravia očí a zraku a je dôležité uvedomiť si, že i malé úsilie v prevencii môže mať veľký vplyv na celkové zdravie vašich očí. Z našich dlhodobých meraní vieme, že až tretina ľudí používa okuliare s nesprávnou korekciou či dokonca žiadnou, napriek tomu, že by ju potrebovali. To v praxi znamená, že si oči ešte viac namáhajú a prispievajú tak k postupnému zhoršeniu svojho videnia,“ dodáva Martin Slaný.

Prevencia ako základ
Na väčšinu problémov spojených s očami existuje riešenie. V prípade začínajúcich či pokročilých zdravotných problémov je potrebné sa obrátiť na svojho optometristu, ktorý vie pomôcť s konzultáciou, prípadne poskytnutím alebo odovzdaním informácie, ktorého zdravotného špecialistu navštíviť. Na mnohé problémy potom existuje korekcia v podobe vhodných okuliarov či šošoviek, ktoré dokážu problémy so zrakom eliminovať.