Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

SND uvádza hru o tom, ako Slováci vnímajú vojnu

Na snímke spoluautorka a režisérka Valeria Schulczová počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) k pripravovanej premiére inscenácie "24" v Bratislave, 19. mája 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Inscenácia podľa režisérky reflektuje aktuálne dianie, ale v kontexte Slovenska. Nie je to hra o Ukrajine, ale o nás, uviedla Schulczová.

Bratislava 19. mája (TASR) - S podtitulom "Príbeh, ktorý je aj o nás" uvedie Činohra Slovenského národného divadla v Štúdiu SND premiéru inscenácie pod názvom "24". "Vznikla formou kolektívneho písania," uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii spoluautorka a režisérka Valeria Schulczová. Autorský kolektív vychádzal zo súčasnej spoločenskej situácie a vojnového konfliktu u našich východných susedov. Názov odvodil od dátumu 24. február, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

Inscenácia podľa režisérky reflektuje aktuálne dianie, ale v kontexte Slovenska. "Ide o náš občiansko-ľudský postoj, herci si sami napísali monológy, ktoré prezentujú ich názor na to, čo sa deje, zvyšok hry je napísaný formou dokudrámy," povedala pre TASR Schulczová k hre vytvorenej na základe skutočných príbehov ukrajinských utečencov v kombinácii s postojmi Slovákov. "Nie je to hra o Ukrajine, ale o nás, o tom, čo tu žijeme a ako vnímame vojnu," podčiarkla.

Hra poukazuje na rozdelenosť spoločnosti vo vnímaní vojny. "Proti sebe sú akoby dve bubliny, jedna má tendenciu pomáhať, utečencov prijímať, lebo vykazujú podobné rysy ako my, vnímame ich akoby sa to dialo nám. Druhá časť spoločnosti je tá, ktorá má proputinovský naratív, vníma vojnu ako niečo, čo si Ukrajinci zaslúžia," hovorí Schulczová. Inscenácia kopíruje tieto postoje, autorský kolektív sa snažil vyrovnať s oboma tábormi. Schulczová prízvukuje, že inscenácia "24" nemá ambíciu byť politická.



Účinkujú v nej a spoluautormi sú Zuzana Fialová, Branislav Bystriansky, Gabriela Dzuríková, Ivana Kuxová a Jakub Rybárik (ako hosť). Podľa dramaturgičky predstavenia Dariny Abrahámovej stvárňujú celkovo 50 postáv. "Jednotliví herci reprezentujú veľa postáv, možno Zuzana Fialová má postavu, ktorá nás vo výsledku sprevádza príbehom," dodáva Schulczová k inscenácii, v ktorej herci vystupujú aj sami za seba, pod svojím menom. "Je skvelé že pristúpili na tento spôsob skladania textu. V takejto téme, vo vojne, ktorá prebieha, v čase, keď nemáme odstup od dejinných udalostí, práve ten osobný zástoj a postoj je jediný možný v tejto chvíli," myslí si režisérka.

Scénu navrhla Eva Kudláčová-Rácová, kostýmy Lucia Šedivá. Autorom hudby je Martin Hasák.

Premiéra je naplánovaná na sobotu 21. mája.