Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Témou jubilejného ročníka Divadelnej Nitry budú Presahy

Na snímke zľava zástupkyňa riaditeľky Anna Šimončičová, riaditeľka festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová a dramaturg sprievodného programu Miroslav Zwiefelhofer počas tlačovej konferencie k Medzinárodnému festivalu Divadelná Nitra a k otvoreniu kultúrneho priestoru bod.K7 v Nitre v utorok 14. septembra 2021. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ako pripomenula riaditeľka festivalu Darina Kárová, 30. ročník Divadelnej Nitry ponúkne okrem piatich slovenských inscenácií aj diela od tvorcov zo zahraničia.

Nitra 14. septembra (TASR) – Presahy medzi rôznymi druhmi umenia i kultúrami bude skúmať aktuálny ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Od 1. do 6. októbra ponúkne návštevníkom desať inscenácií vo svojej hlavnej časti a 30 rôznych aktivít v sprievodnom programe.

Ako pripomenula riaditeľka festivalu Darina Kárová, 30. ročník Divadelnej Nitry ponúkne okrem piatich slovenských inscenácií aj diela od tvorcov zo zahraničia. Na festivale sa predstaví Slovenské národné divadlo s inscenáciou Vojna a mier, Divadlo Andreja Bagara v Nitre s hrou Drotár, Štátne divadlo Košice s predstavením Borodáč, alebo tri sestry i Divadlo Lab s inscenáciou Lebensraum. Slovenskú časť programu doplní hra Čepiec, s ktorou príde na festival Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

Na snímke dramaturg sprievodného programu Miroslav Zwiefelhofer počas tlačovej konferencie k Medzinárodnému festivalu Divadelná Nitra 14. septembra 2021 v Nitre.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Zo zahraničných inscenácií predstaví festival hru Očitý svedok v podaní činohry Národního divadla Praha, Arakadi Zaides odprezentuje v Nitre inscenáciu Necropolis a Compagnie Kadidi/Dorothée Munyaneza hru Sieť. Diela od zahraničných tvorcov tento rok diváci neuvidia naživo, budú ich sledovať vo forme videoprojekcií v Divadle Andreja Bagara. „Po skúsenostiach z minulého roku, kedy sme pre pandémiu mnohé aktivity museli rušiť, sme vedeli, že si nemôžeme dovoliť uviesť hry zo zahraničia naživo. Preto ich budeme v čo najvyššej kvalite premietať,“ vysvetlila Kárová.

Sprievodný program festivalu ponúkne aj tento rok priestor neprofesionálnemu a študentskému divadlu, lokálnym tvorcom, hudobným skupinám, diskusiám, nedivadelným formám umenia, ale aj množstvu iných aktivít, ktoré oživujú nielen Svätoplukovo námestie v Nitre, ale aj rôzne priestory vo viacerých častiach mesta. „Už po druhýkrát organizujeme sprievodný program v špecifickej atmosfére protiepidemických opatrení. Návštevníkom chceme v prvom rade ponúknuť čo najpríjemnejšiu kombináciu diváckeho komfortu, kultúrneho zážitku a bezpečnosti. Pri nastavovaní protipandemických opatrení je, samozrejme, určujúce to, v akom stupni pandemického semafora sa bude Nitriansky okres nachádzať,“ uviedol dramaturg sprievodného programu Miroslav Zwiefelhofer.