Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Transplantácie srdca na Slovensku stagnujú pre nedostatok darcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvú transplantáciu srdca na Slovensku vykonal lekársky tím pod vedením Viliama Fischera v noci z 20. na 21. marca 1998.

Bratislava 20. marca (TASR) - Počet transplantácií srdca na Slovensku v poslednej dobe stagnuje na približne dvadsať ročne, čo zďaleka nezodpovedá počtu čakateľov. Hlavným dôvodom je nedostatok darcov. Poukázala na to primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave Eva Goncalvesová pri príležitosti 26. výročia prvej transplantácie srdca na Slovensku.

"Transplantácia srdca predstavuje štandardnú liečebnú metódu inak neriešiteľného chronického zlyhávania srdca. Počet pacientov, ktorí by takúto liečbu potrebovali, sa neustále zvyšuje. Ide o celosvetový trend," priblížila hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková. Koncom roka 2023 ústav evidoval na čakacej listine na transplantáciu 34 pacientov.

Prvú transplantáciu srdca na Slovensku vykonal lekársky tím pod vedením Viliama Fischera v noci z 20. na 21. marca 1998. Pacientom bol vtedy 58-ročný Štefan Petrík z Jura nad Hronom. S transplantovaným srdcom žil 9,5 roka, pričom nezomrel na srdcové ochorenie. Systematický program transplantácie srdca na Slovensku založil Juraj Fabián.

V súčasnosti má NÚSCH za sebou 432 úspešných transplantácií srdca, z čoho bolo 413 dospelých pacientov a 19 detí. "NÚSCH tiež prebral do dlhodobej starostlivosti 58 slovenských občanov, ktorí podstúpili transplantáciu srdca v zahraničí, prevažne v Českej republike do roku 1998," doplnila Valášiková. Podotkla, že ide o jediné pracovisko na Slovensku, kde sa transplantácie srdca vykonávajú. "Rozsah skúseností, aj výsledky programu transplantácie srdca v NÚSCH sú porovnateľné s najvyspelejšími pracoviskami v Európe," skonštatovala Goncalvesová.

Historicky prvú transplantáciu srdca na svete uskutočnil Christiaan Neethling Barnard 3. decembra 1967 v Kapskom Meste. Zákroku sa podrobil 55-ročný muž s ťažkým poškodením a globálnym zlyhávaním myokardu. V bývalom Československu vykonali prvú transplantáciu 9. júla 1968. "Podľa dostupných údajov to bola 25. transplantácia srdca na svete vôbec," dodala hovorkyňa.