Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Manželom, ktorí ohrozovali pochod Black Lives Matter, udelili milosť

Na archívnej snímke z 28. júna 2020 ozbrojení majitelia domov Mark a Patricia McCloskeyovci stojaci pred svojim domom počas demonštrácie v rámci hnutia Black Lives Matter. Foto: TASR/AP

Manželia sa následne priznali k obvineniu z ublíženia na zdraví štvrtého stupňa a obťažovania, za čo dostali pokutu 750 a 2000 dolárov.

Washington 4. augusta (TASR) - Manželský pár z amerického štátu Missouri, ktorý vlani pred svojím domom mieril strelnými zbraňami na účastníkov demonštrácie v rámci hnutia Black Lives Matter (BLM) a pokrikoval na nich, dostal milosť od guvernéra. Uviedli to agentúry AFP a AP.

Odsúdení Mark a Patricia McCloskeyovci sú právnici. Obaja boli pôvodne obvinení zo zločinu zneužívania zbraní, pretože ich svedkovia videli, ako sa nimi vyhrážajú, keď 28. júna 2020 popred ich domom prešiel pokojný pochod proti zneužívaniu polície a proti rasizmu.

Manželia sa následne priznali k obvineniu z ublíženia na zdraví štvrtého stupňa a obťažovania, za čo dostali pokutu 750 a 2000 dolárov.

Republikánsky guvernér Missouri Mike Parson udelil tejto dvojici minulý týždeň milosť, čo bol krok, ktorý sľuboval od začiatku súdnych ťahaníc.

Parson ako konzervatívec horlivo obhajoval správanie sa McCloskeyovcov, ktorí sa medzičasom stali symbolom roztržky medzi konzervatívnymi bielymi Američanmi a Afroameričanmi požadujúcimi spravodlivosť a angažovali sa aj v kampani za znovuzvolenie republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.

Vlani, keď bola dvojica obvinená, prokurátorka v St. Louis Kimberly Gardnerová vyhlásila, že neboli predložené dôkazy o tom, že by sa demonštranti páru vyhrážali.

"Je nezákonné vyhrážať sa zbraňami osobám, ktoré sa zúčastňujú na nenásilnom proteste," uviedla prokurátorka.

Mark McCloskey v máji tohto roku oznámil, že sa bude uchádzať o jedno z kresiel, ktoré v americkom Senáte patria štátu Missouri. V predvolebnom spote použil aj zábery, ktoré posudzoval súd, pričom zveličil riziko, ktoré mu hrozilo od účastníkov pochodu BLM.

"Ak nahnevaný dav prišiel zničiť môj dom a zabiť moju rodinu, postavil som sa proti nim," povedal McCloskey a dodal: "Nikdy neustúpim".