Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Bratislave vyhlásia výsledky 10. ročníka súťaže Slovak Press Photo

Na snímke zľava držiteľ osobitnej ceny Grant Bratislavy 21 Matej Kalina, riaditeľka súťaže Slovak Press Photo (SPP) Jana Garvoltová a minuloročná držiteľka osobitnej ceny Jana Šantová počas tlačovej konferencie pred večerným udelením cien SPP 24. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V mnohých fotografiách sa odrazila pandémia, je tam mnoho sociálnych tém, na fotkách sa odrazil posledný rok, ktorý bol ťažký pre celý svet, zhodnotila riaditeľka Slovak Press Photo.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Mená víťazov jubilejného 10. ročníka súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo sa verejnosť dozvie v piatok počas slávnostného odovzdávania cien v Primaciálnom paláci v Bratislave. Spojené bude s vernisážou výstavy víťazných prác na Vajanského nábreží. Informovala o tom na tlačovej konferencii Jana Garvoldtová, riaditeľka Slovak Press Photo. Do súťaže sa registrovalo 157 fotografov, ktorí dovedna zaslali 1322 snímok, z toho 146 sérií.

"Fotografie odzrkadľovali to, čo sa deje v našej krajine a vo svete. V mnohých fotografiách sa odrazila pandémia, je tam mnoho sociálnych tém, na fotkách sa odrazil posledný rok, ktorý bol ťažký pre celý svet. Téma COVID-u, sociálne témy a téma ochrany životného prostredia bola veľmi silná," zhodnotila pre TASR Garvoldtová. Podčiarkla, že tri súťažné kategórie sú medzinárodné, prihlásili sa do nich autori z krajín V4, Rakúska a Bieloruska: "Hlásia sa fotografi, ktorí majú niekoľko cien v národných súťažiach, prichádzajú diela, ktoré majú 37 národný cien. Je pre nás potešujúce, že prichádzajú veľmi silní fotografi z iných krajín."

Medzinárodná porota sa zišla v Bratislave 13. a 14. augusta. Prihlásené fotografie hodnotila v zložení - predseda poroty, profesionálny fotograf a spoluzakladateľ fotoagentúry NOOR Kadir van Lohuizen z Holandska, zakladateľ a riaditeľ Nadácie afrických výtvarníkov Azu Nwagbogu z Nigérie, držiteľ ocenenia World Press Photo a fotoreportér Českej tlačovej kancelárie Roman Vondrouš, fotograf a vysokoškolský pedagóg Jindřich Štreit z Českej republiky a fotografka a pedagogička Jana Hojstričová, ktorá je zároveň garantkou projektu.

Na snímke držiteľ osobitnej ceny Grant Bratislavy 21 Matej Kalina počas tlačovej konferencie súťaže Slovak Press Photo (SPP) pred večerným udelením cien SPP 24. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Porota hodnotila samostatné fotografie a série fotografií v deviatich súťažných kategóriách - Aktualita, Reportáž, Portrét, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a kultúry, Mladí fotografi do 26 rokov a študenti (medzinárodná kategória), Dlhodobý dokument (medzinárodná kategória) a v medzinárodnej kategórii Každodenný život. Osobitnou kategóriou je Grant Bratislavy. Porota každoročne udeľuje aj cenu Mladý talent roka.

Víťazom hlavnej ceny Grand Prix sa stal Daniel Stehlík, študent zo Žiliny a jeho fotografia zo série Spoločná zodpovednosť. Zachytil na nej zdravotníkov v ochranných odevoch v provizórne postavenom stane počas pandémie nového koronavírusu. "Aj na Slovensku je evidentný celosvetový trend nástupu novej generácie fotografov, ktorých pohľad a vnímanie reality bežných dní je značne odlišné od toho, na čo ste doteraz boli zvyknutí," uviedol k víťaznej fotografii K. van Lohuizen s tým, že svet fotografie sa mení: "Prechádzame od aktualít k rozprávaniu hlbších príbehov. Fotografia je vizuálnym dôkazom toho, o čom sa hovorí."

Na snímke držiteľ hlavnej ceny Grand Prix súťaže Slovak Press Photo (SPP) Daniel Stehlík počas tlačovej konferencie pred večerným udelením cien SPP 24. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Garvoldtová potvrdila, že tento ročník si porota veľmi pochvaľovala študentskú kategóriu: "Boli to kvalitné fotografie s kvalitným obsahom a porotcovia boli nadšení. Nezáleží teda na veku, ani na tom, či pôsobíte v médiu. Záleží na kvalite fotografie."

Po skončení tlačovej konferencie otvorili výstavu víťazných fotografií Jany Šantavej na tému Bratislava - mesto nových začiatkov. Fotografka získala za svoj projekt Grant Bratislavy za rok 2020. Po ročnom fotografovaní hlavného mesta sa jej podarilo zachytiť absenciu ľudí, ale aj miesta poznačené ľahostajnosťou, excentrizmom alebo nedokončenosťou. Výstava je bezplatne prístupná do 30. októbra na Komenského námestí, za starou budovou SND.