Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Divadle Jána Palárika naštudovala Zlomatku režisérka Enikő Eszenyi

Na archívnej snímke obnovená fasáda Divadla Jána Palárika na Divadelnej ulici v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Dej hry diváka zavedie do skromného bytu, kde žije krajčírka Anna, ktorú syn postaví pred problém vyrovnať sa s jeho homosexualitou.

Trnava 11. júna (TASR) - Ako doteraz svoj najvýznamnejší medzinárodný projekt vníma trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP) spoluprácu s maďarskou režisérkou a herečkou Enikő Eszenyi, ktorá so súborom naštudovala hru Zlomatka. Premiéru v Trnave plánujú o týždeň v piatok 18. júna, režisérka tvorivý tím zostavila aj z ďalších maďarských spolupracovníkov, hudobníka Davida Mestera, scénografa Csabu Csíkiho a kostýmovej výtvarníčky Zsuzsanny Kiss. Informoval o tom Juraj Bielik, poverený riadením DJP.

„Enikő Eszenyi režírovala v prestížnych divadlách v Európe i USA, sme veľmi radi, že pozvanie prijala aj do Trnavy - slovenského Ríma. A práve v Taliansku – tom naozajstnom – sa odohráva aj naša najnovšia inscenácia. Hra Zlomatka talianskeho dramatika a scenáristu Maria Gelardiho je zasadená do malebného Neapolu,“ uviedol Bielik.

Dej hry diváka zavedie do skromného bytu, kde žije krajčírka Anna, ktorú syn postaví pred problém vyrovnať sa s jeho homosexualitou. Gelardi v hre odhaľuje limity rodičov prijať inakosť svojho dieťaťa a nechať ho žiť život, po akom túži. Jeho hra je o neschopnosti prekonať zažité konvencie a predsudky. Hru Zlomatka napísal autor v roku 2002 a v tom istom roku získala divadelné ocenenie Premio Flaiano za najlepšiu divadelnú hru.

„Eszenyi sa ako režisérka zameriava na dôslednú prácu s hercom a ak by sme chceli túto inscenáciu označiť ako herecký koncert, bol by minimálne symfonický. Hlavnú úlohu Anny naštudovala prvá dáma nášho divadla Tatiana Kulíšková. V úlohe jej syna Diega sa po prvý raz na našom javisku predstaví hosťujúci Matúš Beniak, čerstvý absolvent herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Okrem nich uvidíte aj Braňa Mosného a Ingridu Baginovú,“ doplnil Bielik. Hru Zlomatka uvádza DJP v preklade Miroslavy Vallovej.