Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V Mexiku zavraždili už tretieho novinára od začiatku roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizácia Reportéri bez hraníc zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov.

Tijuana 24. januára (TASR) - V mexickom meste Tijuana v nedeľu zabili novinárku. V priebehu týždňa ide už o druhú vraždu zamestnanca médií v tomto mexickom meste, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu prokuratúru. V Mexiku od začiatku tohto roka zaznamenali úmrtia už troch novinárov.

Reportérku Lourdes Maldonadovú Lopezovú "napadli so zbraňou, keď sedela vo svojom vozidle", uviedla prokuratúra mexického štátu Baja California.

Maldonadová Lopezová pracovala pre viacero médií vrátane televízie Primer Sistema de Noticias, ktorú vlastní bývalý guvernér štátu Baja California. Novinárka voči tejto spoločnosti niekoľko rokov viedla súdny spor za nespravodlivé prepustenie, pripomína AFP. Súd vyhrala niekoľko dní pred vraždou.

Táto reportérka už pred troma rokmi vyjadrila obavy o svoj život, pripomína denník El País. Maldonadová bola od minulého roka zapísaná v mechanizme na ochranu novinárov a ochrancov ľudských práv.

Minulý týždeň v pondelok bol v blízkosti svojho domu ležiacom neďaleko Tijuany zastrelený 49-ročný fotoreportér Margarito Martínez.

Polícia okrem toho vyšetruje aj smrť novinára a aktivistu Josého Luisa Gambou v štáte Veracruz na juhu Mexika. Toho priviezli do nemocnice 10. januára po tom, ako ho niekto dobodal a nechal ležať na ulici. Zatiaľ však nie je jasné, či jeho smrť súvisela s jeho zamestnaním, píše AFP.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov.

Vlani bolo v Mexiku zavraždených najmenej sedem novinárov, uvádza AFP, aj keď poznamenáva, že nie je jasné, či všetky tieto vraždy súviseli s ich prácou.

V období rokov 2000-2021 v Mexiku podľa ľudskoprávnej organizácie Article 19 zavraždili 145 novinárov, píše agentúra Reuters. Len v malom počte týchto prípadov boli páchatelia odsúdení, dodáva AFP.