Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Novej Cvernovke vystúpia českí WWW Neurobeat aj Mutanti

Na snímke WWW Neurobeat. Foto: Archív skupiny WWW Neurobeat

Skupinu WWW občas prirovnávajú k americkej kapele Nine Inch Nails, alebo k švajčiarskym Young Gods, s ktorými zoskupenie dokonca vystupovalo.

Bratislava 16. septembra (Teraz.sk) - „Život si vzal tužku a pěkne se na nás podepsal.“ Napriek tomu, že sa zoskupenie WWW Neurobeat zaraďuje do „škatuľky“ rapu, jeho existenciálne ladené texty a elektronická bohato štrukturovaná hudba s industriálnym zvukom posúvajú kapelu do celkom iných „levelov“ a otvárajú jej tvorbu aj náročnejším poslucháčom.

Príležitosť vypočuť si tieto „pecky“ naživo budú mať bratislavskí poslucháči v piatok 17. septembra o 20. hodine v priestoroch Novej Cvernovky na Račianskej ulici v Bratislave. Skupina WWW vystúpi s žánrovo podobne naladenými kolegami, s ďalšou českou kapelou vtipne nazvanou Mutanti hledaj východisko. Obe zoskupenia sa predstavia repertoárom zostaveným predovšetkým z ich najnovších albumov.

Skupinu WWW Neurobeat tvoria hudobník Ondřej Anděra a speváčka Milesa Anděra Zrnić. So skupinou spolupracuje aj autor textov, výtvarník Lubomír Typlt a vystupuje s ňou tiež hráč na bicie a perkusie Pavel Fajt známy zo spolupráce s Ivou Bittovou a tiež v minulosti ako člen brnianskej skupiny Dunaj.



Alternatívne naladeným poslucháčom pripomenie WWW Neurobeat rockovú scénu v Brne tiež ďalšou asociáciou: naliehavý a vokalizujúci spôsob, akým Ondřej Sifon Anděra deklamuje Typltove alebo aj svoje texty, pripomína podobne ladený recitatív výtvarníka a speváka (dnes vysokoškolského profesora) Vladimíra Kokoliu, frontmana skupiny E.

„Minulost zakousla se mi do nohy jak vzteklá fena a trhá a nemá stále dost...“ spievajú a či kričia do sveta WWW Neurobeat a poslucháč si nutne spomenie na Kokoliov text: „Jdu a dávám pozor, abych nepochodoval!“

Skupinu WWW občas prirovnávajú k americkej kapele Nine Inch Nails, alebo k švajčiarskym Young Gods, s ktorými zoskupenie dokonca vystupovalo. Po úspešnom albume Neurobeat (2006) nasledovali ďalšie: Tanec Sekyr (2009), Live! (2012), Atomová včela (2013) a najnovší album Neutopíš se dvakrát v téže řece (2018). Práve tento projekt je možno najprístupnejším z doterajšej tvorby kapely a potreba vykričať frustráciu a des zo sveta na ňom znie zrelšie a vyrovnanejšie.

Na archívnej snímke Mutanti.
Foto: Archív skupiny Mutanti


Energické duo Mutanti hledaj východisko Jiřího Konvalinku a Jana Vejražku vydali minulý rok svoj tretí abum Když máš kamarády, nepotřebuješ nepřátele. Svojou tvorbou vybočujú z československej tradície rapu, neboja sa nadhľadu a irónie, no ani vážnych tém a úprimných emócií. Mutanti sú žánrovo a zvukovo eklektickí, využívajú tvrdú elektroniku, melodický pop aj tanečné beaty; pásaže, kde dominujú slová a hudba sa striedajú. To, čo rôznorodý prejav Mutantov spája, je naliehavá emocionalita, ktorá sa nevyhýba ničomu.

Podujatie organizuje občianske združenie literarnyklub.sk v spolupráci s Novou Cvernovkou. Z verejných zdrojov ho podporil hlavný partner projektu Fond na podporu umenia.