Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Turčianskej galérii vystavili obrazy Ž. Duchajovej-Švehlovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Prvá výstava Duchajovej-Švehlovej sa konala v roku 1918 v Hodoníne.

Martin 21. mája (TASR) - Tri komplexne zreštaurované olejomaľby slovenskej autorky Želmíry Duchajovej-Švehlovej sprístupnili na výstave v Turčianskej galérii v Martine.

Diela Moja matka, Otec a Spiaci chlapec sa podarilo podľa Evy Mužilovej z Turčianskej galérie zreštaurovať vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia a Žilinského samosprávneho kraja. "Reštauroval ich diplomovaný reštaurátor a člen Komory reštaurátorov Štefan Kocka, s ktorým galéria už v minulosti spolupracovala na viacerých projektoch. Výstavu dopĺňa podrobná dokumentácia, ktorá zachytáva kompletný proces náročných reštaurátorských postupov a animačné aktivity pre organizované skupiny," uviedla Mužilová.

Želmíra Duchajová–Švehlová (1880 - 1955) bola prvou akademicky vzdelanou slovenskou maliarkou. "Študovala na Umeleckej škole spolku umelkýň v Berlíne (1906 - 1910) a portrétnu maľbu na Dámskej akadémii výtvarných umení v Mníchove (1910 - 1914). Od roku 1919 žila a pôsobila v Martine, najprv ako učiteľka kreslenia, neskôr ako maliarka v slobodnom povolaní. V rokoch 1918 – 1943 bola spoluorganizátorkou slovenského ženského hnutia a v rokoch 1920 – 1946 podpredsedníčkou spolku Živena," doplnila Mužilová.

Prvá výstava Duchajovej-Švehlovej sa konala v roku 1918 v Hodoníne. "Po vzniku Československa vystavovala viackrát v Martine, v Bratislave i v Košiciach. Jej tvorba je charakteristická prevahou lyrických plenérov (maľovanie vo voľnej prírode priamo pred krajinným motívom), žánrovými portrétmi, krajinkami a zátišiami. Jej diela sa zachovali vo veľmi skromnom počte a väčšina z nich sa nachádza práve v zbierke Turčianskej galérie," dodala Mužilová.

Výstava je sprístupnená do 31. júla 2022.