Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia

Vláda má podľa farmafiriem šancu zlepšiť prístup pacientov k liekom

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Viac transparentnosti môže tiež pomôcť slovenským pacientom dostať sa k potrebným liekom, upozorňuje Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Nová vláda má podľa inovatívnych farmaceutických firiem možnosť zlepšiť prístup slovenských pacientov k liekom, aj zmeniť základy, na ktorých stojí financovanie zdravotníctva. Súčasťou nového vládneho programu by mal byť preto dôraz na transparentnosť pri financovaní zdravotníctva a v systéme uhrádzania liekov, podpora inovácií a zlepšenie dostupnosti liečby pre všetkých pacientov na Slovensku, poukazuje Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).

"Využívanie verejných zdrojov potrebuje jasné a transparentné pravidlá. V zdravotníctve sú takéto pravidlá nevyhnutné na to, aby sa zlepšila kvalita služieb pre všetkých pacientov. V praxi to znamená, že financovanie zdravotníctva by malo byť prepojené s výsledkami zdravotnej starostlivosti," hovorí Branislav Budke, predseda dozornej rady AIFP. Asociácia pripomína, že z dlhodobého hľadiska je systém založený na rozdeľovaní zdrojov podľa reálnych dát aj menej nákladný a viac udržateľný.

Viac transparentnosti môže tiež pomôcť slovenským pacientom dostať sa k potrebným liekom, upozorňuje AIFP. Ceny liekov na Slovensku patria k najnižším v Európskej únii, čo motivuje niektorých obchodníkov k ich vývozu. "Vyzývame novú vládu, aby v tejto súvislosti zasiahla tak, aby si všetci plnili zákonné povinnosti a aby sa pacienti mohli dostať k svojim liekom," doplnil Budke.

Vidí aj priestor na to, aby sa zlepšil prístup slovenských pacientov k najnovšej liečbe, ktorá už je dostupná v iných krajinách EÚ. Nová vláda by podľa neho mohla dnes fungujúci systém kategorizácie doplniť o mechanizmy zaručujúce transparentnosť a rovnocenný prístup k inovatívnej liečbe.

Originálni výrobcovia liekov volajú aj po podpore inovácií. "Slovensko potrebuje predvídateľnú a dlhodobú víziu podpory aplikovaného výskumu a inovácií. Nová vláda má šancu pristúpiť k tejto oblasti systematicky a môže začať odbornú diskusiu o konkrétnych opatreniach na podporu aplikovaného výskumu a nových investíciách v oblasti výskumu a vývoja na Slovensku," zhrnula Katarína Slezáková, výkonná riaditeľka kancelárie AIFP.