Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Výstava o tvorbe bonsajov potrvá v Horehronskom múzeu len osem dní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na výstave nájdu návštevníci tradičné borovice aj borievky, ale aj bonsaje z pistácie, granátového jablka či moruše.

Brezno 22. septembra (TASR) – Po druhý raz vo svojej histórii Horehronské múzeum v Brezne odprezentuje jedno z tradičných japonských umení – tvorbu bonsajov. Výstava z roku 2014 mala mimoriadny ohlas, súčasná sa začína 23. septembra a potrvá len do konca tohto mesiaca. TASR o tom informovala Martina Ťažká, kurátorka z breznianskeho múzea.

„Vystavených bude viac ako 45 bonsajov pochádzajúcich z východnej Ázie, bonsaje z európskych, prípadne z miestnych drevín. Nájdeme medzi nimi tradičné borovice aj borievky, z nevšedných pistácie, granátové jablko či morušu. Najmenšie sa zmestia do dlane, tie rekordné majú výšku viac ako jeden meter. K bonsajom neodmysliteľne patria aj suiseky, kamene mimoriadnej krásy z dielne matky prírody,“ priblížila Ťažká s tým, že koncept výstavy je postavený na tom, aby návštevník pochopil základnú myšlienku a filozofiu tohto umenia.

Súčasťou výstavy je aj sprievodný program a celodenný program v sobotu (25. 9.) ponúka aj poradenstvo, rozprávanie o Japonsku, kde sa záujemcovia dozvedia viac o pestovaní „stromov v miske“ od popredných slovenských „bonsajistov“.