Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Žilinská nemocnica otvára kurz cvičení pre zdravý chrbát

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cvičenie pre zdravý chrbát pozostáva z piatich lekcií, ktoré počas piatich týždňov absolvuje uzatvorená skupina maximálne desiatich ľudí.

Žilina 19. septembra (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline otvára kurz cvičení pre zdravý chrbát. Plán jednoduchých cvikov zostavila a povedie fyzioterapeutka ambulantnej časti fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie žilinskej nemocnice Jana Fabianová. Záujemcovia sa môžu na prvý kurz, ktorý sa začína 21. septembra, prihlásiť priamo na recepcii oddelenia. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Cvičenie pre zdravý chrbát pozostáva z piatich lekcií, ktoré počas piatich týždňov absolvuje uzatvorená skupina maximálne desiatich ľudí. "Bolesť chrbta patrí k najčastejším zdravotným ťažkostiam Slovákov. Sedavé zamestnanie, obmedzenie voľnosti pohybu počas lockdownov a predovšetkým obdobie home office, ktoré sa, žiaľ, stalo akousi prirodzenou súčasťou pandémie nového koronavírusu, prinieslo negatíva v mnohých oblastiach," uviedla fyzioterapeutka, podľa ktorej výrazne stúpol počet zdravotných problémov s pohybovým aparátom.

"Celé dni ľudia presedeli za počítačom, mobilom, v aute, vykonávali prevažne statické činnosti. Cviky zamerané na prácu s pohybovým aparátom predstavujú práve kompenzáciu takýchto aktivít a sú preventívnym krokom, aby sa telo nedostalo do akútneho stavu," vysvetlila Fabianová.

Cvičenie podľa nej nie je určené pre ľudí, u ktorých sa už výrazné problémy alebo bolesti prejavili. "V takom prípade je potrebné najprv vyhľadať fyzioterapeuta či lekára individuálne, aby pacienta vyšetril a stanovil mu terapiu vhodnú konkrétne pre jeho potreby," dodala.

Lekcie pre zdravý chrbát sa uskutočnia každý utorok v priestoroch telocvične ambulantnej časti fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice. Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu je nevyhnutné, aby sa záujemcovia vopred registrovali na celý kurz piatich sedení, v rámci ktorého tak vznikne uzatvorená skupina ľudí.