Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Ponitrianske múzeum ukáže zmeny v prírode za posledné polstoročie

Ilustračné foto. Foto: TASR Henrich Mišovič

Výstava má predovšetkým environmentálny a edukačný odkaz.

Zlaté Moravce 2. augusta (TASR) – Rôzne prírodné lokality nitrianskeho regiónu a ich premeny v posledných desaťročiach predstaví výstava s názvom Polstoročie zmien prostredia. V zlatomoravskej expozitúre Ponitrianskeho múzea ju sprístupnia 3. augusta.

Podľa organizátorov má výstava predovšetkým environmentálny a edukačný odkaz. „Hlavným motívom k jej vzniku bol archív fotografií Ponitrianskeho múzea v Nitre zo 70. a 80. rokov minulého storočia. Výskum autorky výstavy a odbornej pracovníčky múzea, zoologičky Hany Husárovej spočíval v pozorovaní a fotodokumentácii totožných prírodných oblastí a zástupcov živočíšnej ríše,“ uviedla PR manažérka Ponitrianskeho múzea Zuzana Vilčeková.

Výskum podľa jej slov potvrdil a poukázal na to, ako sa konkrétne ekosystémy vplyvom ľudského pôsobenia v priebehu 50 rokov zmenili.

„Aj keď sa príroda prirodzene neustále dynamicky mení biotickými či abiotickými vplyvmi, človek ju svojimi zásahmi pretvára azda najzásadnejšie. Expozícia je svojím spracovaním zaujímavá pre detského diváka i pre laickú verejnosť. K jej najzaujímavejším častiam patria zobrazenia mokrade Žitavský luh, ktorá je chráneným vtáčím územím s výskytom kalužiaka červenonohého, husy bieločelej alebo volavky popolavej,“ doplnila Vilčeková.