Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia

Zomrel britský dramatik Arnold Wesker

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Počas svojho života napísal Wesker takmer 50 hier, ako aj viacero poviedok, esejí, básní a reportáží.

Londýn 13. apríla (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel v utorok po dlhej chorobe britský dramatik Arnold Wesker. S odvolaním sa na jeho pozostalých o tom dnes informovala stanica BBC.

Wesker, považovaný za popredného autora divadelných hier, sa dostal do povedomia kultúrnej verejnosti koncom 50. rokov drámami z prostredia robotníckej triedy. Po prvý raz na seba výraznejšie upozornil hrou The Wesker Trilogy - Chicken Soup with Barley, ktorú uviedli v londýnskom divadle Royal Court.

Počas svojho života napísal Wesker takmer 50 hier, ako aj viacero poviedok, esejí, básní a reportáží. Jeho hry boli uvedené na divadelných scénach po celom svete a dosiaľ preložené do 18 jazykov. Sám režíroval svoje hry v Havane, Štokholme, Mníchove, Aarhuse, Osle, Londýne, Ríme a niekoľkých mestách v USA.

Sir Arnold sa narodil v roku 1932 v londýnskom East Ende židovským rodičom hlásiacim sa k ideám komunizmu. Bol vedúcou osobnosťou spisovateľskej generácie 50. rokov, ktorá sa stala známou ako "rozhnevaní mladí muži". Do tejto skupiny patrili aj románopisci Kingsley Amis, John Braine či Alan Sillitoe.