Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia KHL

Koniec KHL v Čechách, Lev Praha je už minulosťou

Hráči Lev Praha Foto: Lev Praha

Po Donbasse Doneck a Spartaku Moskva je to tak už tretí účastník uplynulej edície nadnárodnej ligy, ktorý zo súťaže pravdepodobne odstúpi.

Praha 1. júla (TASR) - Český klub HC Lev Praha nebude štartovať v budúcej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Finalista uplynulého ročníka nadnárodnej súťaže po dvoch rokoch existencie pre finančné problémy zanikne, informoval portál idnes.cz. Hoci športový manažér Rašid Chabibulin v priebehu dňa informácie poprel, večer akcionári klubu v oficiálnom stanovisku potvrdili neúčasť Leva v nasledujúcom ročníku, KHL v Prahe však naďalej zostáva ich prioritou.

Ruské médiá priniesli správu o ukončení pôsobenia Leva v KHL už na začiatku uplynulého týždňa. Vedenie klubu potvrdilo problémy s naplnením rozpočtu klubu pre nový ročník, špekulácie o konci pôsobenia však odmietlo. O všetkom sa malo rozhodnúť napokon na pondelňajšom stretnutí majiteľa pražského tímu Jevgenija Myškovského s prezidentom súťaže Alexandrom Medvedevom. Rokovania, na ktorých sa zúčastnili aj zástupcovia generálneho partnera súťaže spoločnosti Gazprom, sa však natiahli až do noci a definitíva o neúčasti Leva v budúcej sezóne KHL tak padla až v utorok popoludní.

Športový manažér Leva Chabibulin oficiálny koniec klubu v súťaži najskôr poprel podľa allsport.ru slovami: "Žiadne oficiálne rozhodnutie o tom, že Lev nebude v budúcej sezóne štartovať v KHL, zatiaľ nikto neprijal." Akcionári klubu však v utorok večer v oficiálnom stanovisku zaslanom TASR neúčasť v budúcom ročníku definitívne potvrdili. "Po dlhých rokovaniach v tejto chvíli bohužiaľ musíme potvrdiť, že HC LEV Praha sa nezúčastní v sezóne 2014/2015 v KHL, pretože sa klubu nepodarilo zabezpečiť nutné finančné prostriedky pre ďalšie fungovanie tímu na rovnakej úrovni. Táto situácia je spôsobená tým, že niektorí výrazní sponzori ako Gazprom či Škoda JS odmietli pokračovať v ďalšej podpore nášho klubu. K dnešnému dňu tak máme naplnenú len polovicu rozpočtu. Klub má aktuálne všetky záväzky voči hokejovým i nehokejovým subjektom splnené. Myšlienky na KHL v Prahe sa do budúcna nevzdávame, ak sa situácia ohľadne financií zmení a podarí sa nám vytvoriť dôstojné podmienky. O štarte v inej súťaži či v inom meste sme neuvažovali a neuvažujeme, KHL v Prahe je naďalej našou prioritou," uvádza sa v stanovisku akcionárov Petra Speychela a Jevgenija Myškovského.

Klub začal s predajom hráčov

Klub už začal v utorok s výpredajom všetkých hráčov pod zmluvou. Najskôr uvoľnil doterajšieho kapitána Jiřího Novotného, ktorý je blízko k podpisu zmluvy s Lokomotivom Jaroslavľ. Podľa portálu rsport.ru je ruský klub v kontakte aj so švédskym útočníkom Martin Thörnbergom, Calle Ridderwall by mal zamieriť do HV 71. Za finančnú kompenzáciu do AK Bars Kazaň odišiel v utorok Kanaďan s portugalskými koreňmi Justin Azevedo, tento klub navyše získal práva aj na českého reprezentanta Jiřího Sekáča. Slovenský útočník Lukáš Cingeľ sa spoločne s čerstvou posilou obrancom Marekom Ďalogom sťahujú do Sparty Praha.

Pražania zažili pod vedením fínskeho trénera Kariho Jalonena veľmi úspešnú sezónu. V play off postupne vyradili Medveščak Záhreb, Donbass Doneck aj Lokomotiv Jaroslavľ a vo finálovom boji o Gagarinov pohár sa stretli v Metallurgom Magnitogorsk. O víťazovi ročníka napokon rozhodol až siedmy duel na ľade ruského šampióna, v ktorom Lev prehral 4:7 a v celej sérii 3:4 na zápasy.

Po Donbasse Doneck a Spartaku Moskva je to tak už tretí účastník uplynulej edície nadnárodnej ligy, ktorý zo súťaže odstúpil. V prípade ukrajinského tímu však išlo o nepriaznivú politickú situáciu, ktorá vyvrcholila zapálením domáceho stánku Arena Družba. Finančné problémy deklarovali aj ďalšie kluby KHL. V novej sezóne budú v súťaži pôsobiť však tri nové - Jokerit Helsinki, Lada Togliatti a Leopardi Soči.